Popularny post kejtu Napisano Sierpień 29, 2010 Popularny post Udostępnij Napisano Sierpień 29, 2010 Witam, w ubiegłym roku w ramach pracy dyplomowej na Politechnice Łódzkiej stworzyłem od podstaw program sterujący oraz układ sterowania dla manipulatora SCARA. Program sterujący (polecam oglądać w 720p HD) Układ sterowania w działaniu Więcej informacji o całej konstrukcji pod adresem www.k2site.pl/?page_id=198. Obecnie myślę nad stworzeniem podobnego programu obsługującego roboty o różnych strukturach kinematycznych oraz układu sterowania dla potrzeb amatorskiej robotyki. 3
Ziemia Sierpień 29, 2010 Udostępnij Sierpień 29, 2010 Robi wrażenie. Napisz coś o technologi w czym to robiłeś? Język programowania, biblioteka graficzna etc.
kejtu Sierpień 29, 2010 Autor tematu Udostępnij Sierpień 29, 2010 Faktycznie w opisie nie ma ani słowa o języku programowania (już to poprawiłem). Program sterujący dla programu PC napisany jest w języku Borland C++ (teraz już wiem że to nie był najlepszy wybór), a program dla uC w C za pomocą kompilatora Keil (dołączony był do płytki testowej z mikrokontrolerem). Okno 3d wykonane jest za pomocą czystego OpenGL. Robota zamodelowałem w Solidworks, wyeksportowałem do formatu stl, a później do formatu który wygodnie było mi wczytywać w programie.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »