Skocz do zawartości

Zamiennik do wyświetlacza 7 segmentowego podwójnego "SGS0818B+2" / "LDS-4201LB B"

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry,

mam małą lodówkę z wyświetlaczem 7 segmentowym; część segmentów się przepaliła i chciałbym go wymienić.

Oznakowania są dziwne

Nadruk na wyświetlaczu to LDS-4201LB B, natomiast na wierzchu była naklejka z opisem GS0818B+2

Wydaje mi się, że jest to zmodyfikowany wyświetlacz - nie mogę znaleźć czegoś co go zastąpi; ma piny (8) tylko z jednej strony

pozdrawiam

Michał

Walczę z tym samym problemem też szukam wyświetlacza.

Po wylutowaniu jest jeszcze oznaczenie KPD-4201 znalazłem w sieci tylko opis d4201g/h.

Zobacz do tego linku od strony 24. Na elektrodzie wskazano ten typ wyświetlacza jako zamiennik. Należy ustalić czy ten wyświetlacz z lodówki ma wspólną anodę, czy katodę, kolor świecenia oraz porównać kolejność wyprowadzeń i wymiary mechaniczne. Wielu producentów produkuje wyświetlacze o różnych oznaczeniach, ale często są one identyczne pod względem parametrów z wyświetlaczami innych producentów. 

To może być wyświetlacz z serii EYD-4021GX - link do dokumentacji. Podobno wyświetlacz ten jest trudno osiągalny. Ktoś na elektrodzie rozwiązał to montując "zamiennik" tego wyświetlacza z prostokątnych diod i diod SMD w drugiej wersji. Można by się pokusić o zaprojektowanie miniaturowej płytki drukowanej dla tego wyświetlacza z diodami LED - SMD. Do tej płytki próbować próbować dopasować obudowę z uszkodzonego wyświetlacza lub wydrukować prostą obudowę na drukarce 3D. Link do opisanego rozwiązania.

• Lubię! 1

Od strony elektrycznej taki wyświetlacz to nie problem. Większym problemem jest strona mechaniczna takiego wyświetlacza. Wymiary zewnętrzne, rozstaw i położenie wyprowadzeń oraz diod LED - SMD. Można próbować odzyskać korpus z uszkodzonego lub podobnego mechanicznie wyświetlacza i wymienić płytkę z uszkodzonymi diodami LED. Podobnie jak w linku powyżej. Tylko płytkę trzeba zaprojektować, tak aby diody LED oświetlały odpowiednie okienka w korpusie wyświetlacza. Poniżej przykładowa płytka naprawcza takiego wyświetlacza.

image.thumb.png.6fc7d04b21fd5200e37dea2a1a407699.png

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...