Skocz do zawartości

Problem z diodami WS2812

Gość

Pomocna odpowiedź

38 minut temu, rafal220 napisał:

Tutaj wykorzystując różne funkcję można uzyskać niemalże nieograniczone możliwości po wyświetlanie obrazów i filmów przy użyciu dodatkowego szybkiego rejestru zewnętrznego obsługującego niezależnie moduły 8x8 do uzyskania szybkiej częstotliwości odświeżania matrycy. Bez rejestru 800kHz może nie wystarczyć. 

800kHz to jest specyfikacja tych ledów a nie ograniczenie sterownika. I zaś  teoretyzowanie o rejestrach zamiast sprawdzić jak te diody działają. A co do ograniczeń - najważniejsze że biblioteki AVR sterują tymi ledami przez wstawki assemblerowe. To znaczy że przerwanie w momencie wysyłania bufora na matrycę da efekty w postaci arfetaktów, drugie ograniczenie to mała pojemność RAM w podstawowej wersji arduino z AtMega328 

Gość
9 minut temu, _LM_ napisał:

800kHz to jest specyfikacja tych ledów a nie ograniczenie sterownika. I zaś  teoretyzowanie o rejestrach zamiast sprawdzić jak te diody działają

To wszystko dokładnie wiem. Pisałem co można zrobić. Żeby wyświetlić dynamiczny obraz z n segmentów 8x8 rozbudowując szereg DI, DO o kolejne bloki, to w pewnym momencie częstotliwość 800kHz będzie zbyt niska do odświeżenia całej dużej matrycy jednym drutem z odpowiednia dynamiką. Obraz musisz generować tak jak w przypadku wyświetlaczy LCD. Czyli poprzez odpowiedni drifer sterujący wszystkimi segmentami 8x8 niezależnie. A ile segmentów wypadnie na jeden drut DI zależy od  częstotliwości odświeżania. Oczywiście kina domowego nie zrobisz na mega 328, ale też i nie wyświetlisz obrazu po jednym drucie o ile segmentów nie podłączysz do drivera dzielącego cały obraz odświeżając wszystkie w jednym czasie.

Gość

@ethanak Po wstępnej próbie wyświetlaczy;

1a.thumb.jpg.f8cd41e5c28ef20834104c5c7278e5cc.jpg1b.thumb.jpg.c798d20d508d73a5cb122f76a096e1ce.jpg

Przygotowałem taką deskę z potencjometrami (chociaż strasznie mi się nie chciało) do przećwiczenia ADC, oraz kreowania barwy WS2812 w czasie rzeczywistym celem obserwacji i doboru zmiennych dla RGB.

1.thumb.jpg.4a3b5b26dbe342128c721ebabd03c8c1.jpg2.thumb.jpg.1e766d283a4946253c256e8bddda2c72.jpg3.thumb.jpg.9ce6b8ebb7a55f5bdf0ff7b525eb2424.jpg4.thumb.jpg.43bfaff1f5b3393fdca0d9f91efe556d.jpg

Deska trochę mizernie wyszła, ponieważ rysowana mazakiem edding 780, ale liczy się funkcjonalność. Co o tym sądzisz? Dałem różne wartości potencjometrów tak aby w miarę było to elastyczne do różnych ćwiczeń. Do tego zworki za potencjometrami które umożliwiają indywidualne podłączenie zasilania w dowolnej polaryzacji. Czyli możesz wykorzystać potencjometr czysto z samych wyprowadzeń jako potencjometr, albo jako regulowany dzielnik bez zbędnych kombinacji na płytce stykowej. Wszystko masz na jednej desce. Polaryzację ustawiasz zworkami od PC, tyle że na zdjęciu jeszcze ich nie ma. Muszę poszukać. Wymiana potencjometru też jesz dziecinnie prosta. Odlutowujesz 3 druty, oraz rozpuszczasz kropkę cyny przy obudowie. Do zabawy nie potrzeba jakiś alpejskich kombinacji z potencjometrami przeznaczonymi do druku, czy też montażem mechanicznym trzpienia. 

@rafal220 co do potencjometrów - nóżki pasują do dupontów, czyli można w ogóle bez lutowania.

Kiedyś zrobiłem reflektorek do teatru cieni  - co prawda sterowanie bezpośrednio PWM ale w sumie dla jednej diody to to samo. Muszę sprawdzić co tam wyczyniałem z RGB...

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Gość

@ethanak Też zastanawiałem się nad mech. połączeniem, ale w sumie im mniej tego, tym lepiej. Sama płytka stykowa może z czasem generować problemy z połączeniami. Z resztą zobaczymy jak to wyjdzie. Wcześniej wszystko lutowałem. Nawet płytki stykowe miałem przystosowane do lutowania, ale dziś już mi się tak nie chce wszystkiego lutować tj. kiedyś. Bynajmniej unikać lutowania przy samych ćwiczeniach.  

@rafal220 nie płytka stykowa a duponty. Jeden koniec lutujesz raz a dobrze do czegośvtam (uniwersalna się nadaje) a żeńską końcówkę nakładasz na nóżkę potencjometru.

Gość

@ethanak To tak do tej pory robiłem kiedy nie chciałem chlapać cyną wyprowadzeń elementów. Przykład płytka arduino; (reszta lutowana)

1c.thumb.jpg.6ebeeb91352bf50551362f49036cc605.jpg

Natomiast na tej desce i tak mam potencjometry na stałe z możliwością zasilania zworkami. Plus na dupontach byłby taki, że jedynie przy wymianie mniej  byłoby roboty.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.