Skocz do zawartości

oznaczenia kondensatorów

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

mam takie 2 kondensatory, z cyfr wnioskuję, że czerwony jest na 0,01 uF, zaś żółty na 5,9 nF. Na czerwonym po zmierzeniu miernikiem pokazuje mi 0,0195 uF, zaś na żółtym 9,82 nF. Czy te wartości są w porządku, czy nie? Czy mają one wpływ na funkcjonowanie urządzenia?

thumbnail_IMG_20240604_131914245.jpg

thumbnail_IMG_20240604_132000553.jpg

Ten vima poza dopuszczalną tolerancją na pewno. Drugie coś to nie jest warystor? W jakich obwodach te elementy pracują?

W sumie na płytce jest oznaczenie R5 dla żółtego elementu, więc rzeczywiście to raczej nie kondensator... Na zdjęciach zaznaczyłem gdzie te elementy się mieściły. Jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi, bo były tam 2 diody oznaczone jako LP1 i LP2. Chciałem je sprawdzić miernikiem i pokazywał nieskończoność a diody nie świeciły się. Czy to są takie diody, że tylko przy wysokim napięciu się zapalają?

thumbnail_IMG_20240604_135953404.jpg

thumbnail_IMG_20240604_140128697.jpg

(edytowany)

Tak to na 100% warystor że wykazuje pojemność nic nienormalnego. Sprawdź go ba przejście czy nie jest zwarty oraz obejrz dokładnie obudowę czy gdzieś nie pękła. Znaczy ja i tak bym wymienił na nowy bo to są groszowe sprawy. Te "diody" to nie LEDy a żarówki lub małe neonowki tak ze zdjęć wnioskuję i nie zaświecą się od tak z miernika. BTW LEDy nie palą się a świecą 😉

EDIT widać miejsce wylutu "diody" oznaczone jest jako lp1 to nie jest dioda 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
1 minutę temu, blenderman napisał:

Ogólnie mam zagadkę bo w obwodzie przekaźnik przełącza się głośno i szukam co może być powodem

Włącz mute 🙂 a tak na poważnie nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Oraz nadal nie wiemy co to za urządzenie tajemnicze 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...