Skocz do zawartości

Laptop Acer aspire 3 A315-54K nie ładuje nowej baterii.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć 
Posiadam laptopa Acer aspire 3 A315-54k w którym czas pracy na baterii drastycznie spadł. Postanowiłem ją wymienić, jednak nie mogłem znaleść nowej oryginalnej baterii do tego konkretnie modelu. Na allegro znalazłem baterie do trochę nowszego laptopa Acer aspire 3 A315-23. Napięcia miała tylko o 0.2V niższe od orginału i takie same wymiary. Wyprowadzenie kolorystyczne przewodów również takie same jak w starej baterii.  Nowa bateria jest też pojemniejsza od poprzedniej, co odczułem dosyć wyraźnie.

Zamówiłem ją. Po wymianie laptop bez problemu się włączył i tak jak wspominiałem bardzo długo na niej pracował. Gdy bateria się rozładowała zauważyłem, że po podłączeniu zasilacza kontrolka ładowania miga na pomarańczowo, zamiast świecić ciągłym światłem. Według miernika zasilacz z gniazdka 230V nie pobiera żadnego prądu. W Windows jest komunikat, podłączony ładuję, ale w programie HWmonitor mWh nie rosną. Instalowałem jeszcze raz sterownik baterii w systemie, resetowałem baterie przyciskiem na płycie głównej, jednak nic to nie dało. Po zresetowaniu biosu, laptop zaczął ładować baterię, ale tylko przez 30 sekund. Zasilacz pobierał wtedy ok. 25W.

Myślałem aby przełożyć bms ze starej baterii do nowej, ale nie jest on lutowany tylko zgrzewany do blaszek ogniw, więc nie dam rady go podmienić. Brałem też pod uwagę czy nie dałoby się wymienić układu ładowania na płycie głównej, na ten z laptopa A315-23 jednak są one tak małe, że raczej nie jestem w stanie bez mikroskopu go wymienić. Musiałbym też prównać schematy obu układów, żeby wiedzieć czy podmiana w ogóle byłaby możliwa. Może Wy macie jeszcze jakieś pomysły jak przywrócić ładowanie baterii?

Orginalna, stara bateria ma oznaczenie AC14B18J. Nowa bateria ma oznaczenie AP19B5K. Bios zaktualizowany do najnowszej wersji. W razie potrzeby mogę zamieścić zdjęcia obu baterii.

Niedawno wpadłem na pomysł aby zrobić ładowanie baterii z innego źródła. Wyglądałoby to tak, że kupuję małą przetwornicę step down która obniży napięcie z 20V do 13,2V. Następnie wlutuje się do złącza zasilania laptopa i podłącze przetworniczkę. Z przetwornicy wlutuje się do plusa i minusa baterii. Dzisiaj naładowałem tą nową baterię z zasilacza laboratoryjnego, więc da się ją ładować poza układem zasilania laptopa. Pytanie tylko czy podając napięcie z przetwornicy na baterię nie uszkodzę jakiś układów na płycie głównej laptopa? W obudowie zmieści się nieduża przetwornica, ponieważ w laptopie nie ma dysku SATA ani napędu, a miejsca na nie są przygotowane, więc będzie gdzie ją zamontować.

(edytowany)
4 godziny temu, Misiek_86 napisał:

jak zechcesz przełożyć BMS ze starej do nowej może się zblokować, do tego będzie zczytywać ilość cykli ładowania ze starej (jak się nie zblokuje) 

Dlatego na razie rezygnuje z przekładania BMS ze starej baterii do nowej. Musiałbym rozkleić zarówno nową jak jak i starą baterię. Nowej nie mogę wtedy zwrócić, a starą miałbym uszkodzoną bo BMS byłby wyjęty i być może zblokowany. Spróbuję to co pisałem wyżej: 

6 godzin temu, Piotr562 napisał:

Niedawno wpadłem na pomysł aby zrobić ładowanie baterii z innego źródła. Wyglądałoby to tak, że kupuję małą przetwornicę step down która obniży napięcie z 20V do 13,2V. Następnie wlutuje się do złącza zasilania laptopa i podłącze przetworniczkę. Z przetwornicy wlutuje się do plusa i minusa baterii. Dzisiaj naładowałem tą nową baterię z zasilacza laboratoryjnego, więc da się ją ładować poza układem zasilania laptopa. Pytanie tylko czy podając napięcie z przetwornicy na baterię nie uszkodzę jakiś układów na płycie głównej laptopa? W obudowie zmieści się nieduża przetwornica, ponieważ w laptopie nie ma dysku SATA ani napędu, a miejsca na nie są przygotowane, więc będzie gdzie ją zamontować.

Edytowano przez Piotr562

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...