Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry, od wczoraj testuje wyświetlacz TFT. Wszystko idzie dobrze, ale nie wiem jak mam wyświetlić zmienną int na takim wyświetlaczu. Bardzo proszę o odpowiedź.

Z góry dziękuję! 😄

@BeeKeyPro To wejdź na stronę adafruit, tam masz w opisie biblioteki wszystko co chcesz. Pamiętaj, że TFT w Adafruit jest pochodną klasy Print, czyli możesz wykorzystać te możliwości.

Dla małych AVR-ów (jak Uno) nie możesz wykorzystać bezpośrednio konstrukcji typu display.printf(cośtam), ale też się da trochę naokoło.

(edytowany)

@BeeKeyPro normalnie powinno działać 

tft.print(zmienna)

Ja ostatnio tak robiłem na ili9341/st7789 i jest git 

Edit: tylko przed ponownym wyświetlaniem zmiennej w tym samym miejscu trzeba sobie wyczyścić ten obszar, bo poprzednio wyświetlona wartość się nie kasuje tak jak na 2*16 LCD...

Edytowano przez farmaceuta
  • Pomogłeś! 1

Chłopaki, sprintf nie gryzie! A im wcześniej się z tym zapoznacie tym prościej będzie potem.

W ESP klasa Print ma metodę printf, czyli np. Tft.printf("%3d", zmienna) bedzie najprostszym przykładem.

(edytowany)

@ethanak i ten printf wymarze mi poprzednia wartość? 

43 minuty temu, BeeKeyPro napisał:

@farmaceuta O dziękuję, a wiesz może jak wykasować ekran?

Jeżeli tylko jakiś obszar pod zmienną to 

tft.fillRect(a, b, c, d);

gdzie a/b to punkt początkowy prostokąta, c/d to odpowiednio wysokość szerokość prostokąta ... Oczywiście wcześniej jeszcze musisz ustawić kolor na kolor tła na którym nabyć zmienna 

Edytowano przez farmaceuta
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
(edytowany)

@farmaceuta: czytanie dokumentacji nie boli, a debilne pytania zostaw rafałowi.

Poza ty lm to, że czegoś nie potrafisz i robisz naokoło nie powinno upoważniać Ciebie do ogłaszania tego wszem i wobec.

Jeszcze raz, a dostaniesz nick farmaceuta220 - a to dopiero będzie wstyd!

Edytowano przez ethanak

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...