Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

@farmaceuta No może być, tylko myślę czy by tam nie władować pomiędzy sztuczna masą a GND jakiś kondensator 100nF...

A i koniecznie policz sobie prawidłowo ten dzielnik z uwzględnieniem Umax trafo i ^2. Musisz mieć jakiś zapas w zakresie pomiarowym. 

Dałbym diody przciwsobie za transformatorem aby uchronić układ przed szpilkami napięcia. Nie narysuje tego teraz bo nie mam jak 

• Lubię! 1
3 minuty temu, rafal220 napisał:

@farmaceuta

A i koniecznie policz sobie prawidłowo ten dzielnik z uwzględnieniem Umax trafo i ^2. Musisz mieć jakiś zapas w zakresie pomiarowym. 

Tak dokładnie wiem o tym👍 czyli w sieci pojawia się raz dodatnie napięcie, raz ujemne?? Czyli 0-230v/.    0-(-230v)? 

3 minuty temu, _LM_ napisał:

Dałbym diody przciwsobie za transformatorem aby uchronić układ przed szpilkami napięcia. 

No przydało by się napewno, bo wiadomo że przy pomiarze tej zgrzewarki będą szpilki...ale z tym się nie pali, przypomnę się😉 

3 minuty temu, _LM_ napisał:

Dałbym diody przciwsobie za transformatorem aby uchronić układ przed szpilkami napięcia.

W zasadzie można dać w linii ADC. Jedna przeciwsobna do 3,3V, a druga do GND. 

2 minuty temu, farmaceuta napisał:

czyli w sieci pojawia się raz dodatnie napięcie, raz ujemne?? Czyli 0-230v/.    0-(-230v)? 

Dokładniej Przemienne/ zmienne. Na oscyloskopie będzie lepiej widać niż na zwykłym mierniku. 🙂 

• 11 miesiące później...

@_LM_ powiedz mi jedną rzecz...na schemacie poniżej masa jest przesunięta w górę o +1.65v tak? Jaki układ ze wzmacniaczem musiał bym zastosować żeby mierzyć przebiegi zmienne?? Np -2.5/+2.5v? Raspberry-pi-pico-oscilloscope-circuit-diagram-604x360.thumb.jpg.576a02efb871bef76f6bd94d62bc6787.jpg

tak, te dwa rezystory robią za sztuczną masę 3.3V/2 sprawdź tylko jaki zakres ADC ma PICO, bo sam tylko rezystor na wejściu to za mało żeby zabezpieczyć ADC jeśli jego zakres napięć jest mniejszy. Inaczej mówiąc, jakie MAX napięcie może być podane ma ADC?

• Pomogłeś! 1
10 minut temu, _LM_ napisał:

tak, te dwa rezystory robią za sztuczną masę 3.3V/2 sprawdź tylko jaki zakres ADC ma PICO, bo sam tylko rezystor na wejściu to za mało żeby zabezpieczyć ADC jeśli jego zakres napięć jest mniejszy. Inaczej mówiąc, jakie MAX napięcie może być podane ma ADC?

0-3.3v...no wiem jak zrobić wzmacniacz z zasilaniem symetrycznym żeby podawał na wyjściu dodatnie i ujemne napięcie, tylko nie mogę sobie w głowie ułożyć jak to połączyć z tą sztuczną masą bo ona wynosi +1.65 a masa wzmacniacza wynosi 0v🤔

(edytowany)

image.thumb.png.d243fb50b73d1c5aaa49fac78822ddc4.png

Wzmacniacz po lewej robi za sztuczną masę, wyjście tego wzmacniacza tam gdzie jest podłączony woltomierz i generator jest teraz masą odniesienia dla twoich sygnałów, absolutnie nie możesz tego łączyć z masą pico! Nie wiem czy LM358 będzie prawidłowo działał w takim obwodzie, to jest już dość niskie napięcie. Poniżej link do schematu, nie wiem jak tam uruchomić oscyloskopy żebyś mógł sprawdzić sygnały.

https://tinyurl.com/2a4z94us

Edytowano przez _LM_
Schemat z oscylogramami
  • Pomogłeś! 1

@_LM_ czyli tak...wyjście jest na drugim wzmacniaczu, wejście sygnału wejściu nieodwracajacym drugiego, a masa na wyjściu pierwszego (tam gdzie generator 40Hz) tak? co do wzmacniacza to dobrał bym coś na niższe napięcia o mniejszym dryfcie i w ogóle lepszy...a powiedz mi jakie to ma wzmocnienie? Bo ja potrzebuję takie i do 200x...oczywiście regulowane potencjometrem albo przełącznikiem wielopozycyjnym...@_LM_ ja Cię bardzo przepraszam że Ci dupsko zawracam, ja naprawdę się staram jakoś to ogarnąć wszystko, ale już chyba za stary jestem 😔

Wzmocnienie dobierasz tak jak we wzorze: G = 1 + (100k/10k) żebyś to jakoś widział na falstad. Czyli tam masz wzmocnienie 11x Nie wiem czy uda Ci się osiągnąć 200x w tak prostym układzie, tu raczej należałoby zdublować układ na przykład pierwszy stopień 10x, drugi 20x no i jeszcze żeby to miało jakieś sensowne pasmo.. nie spodziewaj się cudów po tym wynalazku. Chcąc zbudować stopień o lepszych parametrach na pewno nie bawiłbym się w tak prosty układ, poza tym jak pisałem 3.3V to jest na granicy napięć zasilania tego LMa. Jeśli masz tam dostępne 5V to zasil to z tego napięcia dodając na wyjściu ostatniego stopnia dzielnik napięcia tak aby w razie "W" (przy jakimś zwarciu do +5V) nie uszkodziło ci pico.

Masą odniesienia dla sygnałów jest wyjście pierwszego opampa, dodatkowo żeby poprawić filtrowanie dodaj kondensator od minusa zasilania do 1/2dzielnika tam gdzie są rezystory.

14 minut temu, farmaceuta napisał:

ja Cię bardzo przepraszam że Ci dupsko zawracam

bredzisz xD 

• Pomogłeś! 1
(edytowany)

image.thumb.png.dc6ba9ac235d957106ac140193c59eaf.png

ten układ jest raczej na testy ale możesz wypróbować, dałem sugerowane 5V na zasilaniu, daj tam LM324 i koniecznie dzielnik na wyjściu żeby coś się nie uszkodziło. 

O odrazu mówię tutaj nie spodziewaj się nie wiadomo jakiego pasma, żeby rozszerzyć musiałbyś zastosować TL074 lub nawet coś szybszego.

Edytowano przez _LM_
  • Pomogłeś! 1

@_LM_ powiedz mi jeszcze jak to jest...powiedzmy że mam pasmo 10Mhz wzmocnienie 10x to daje mi pasmo 1Mhz...to znaczy że jeśli na wejściu zmieni się napięcie, to na wyjściu zmieni się dopiero po ~1us? 

Nie licz że w tak prostym układzie uzyskasz tak szerokie pasmo przy dużych wzmocnieniach, nie mogę jednoznacznie odpowiedzieć na twoje pytanie bo pasmo silnie zależy od zastosowanych wzmacniaczy, na pewno nie uzyskasz nawet 1MHz przy LM324. A co do opóźnienia wyjścia, znów silnie to zależy od zastosowanego OPampa, często te opóźnienia i przesunięcia fazy doprowadzają do wzbudzenia całego toru. Dość skomplikowane zagadnienie, akurat nie jestem w tych tematach biegły aby merytorycznie odpowiedzieć 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...