Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

13 minut temu, farmaceuta napisał:

Czy dorzucić do tego jeszcze optoizolacje i cewkę zasilić z osobnego źródła? Czy to już jednak przesada?

Jak robisz izolację linii pomiarowej to izoluj wszystko 😉 

IMO zamiast NPN dałbym MOS'a, ale to moja osobista preferencja, by mieć wszystko kontrolowane napięciowo 😉 

Przed chwilą, farmaceuta napisał:

Oj kilka będzie...2 kanały po 4 ustawienia z tym że jedno ustawienie będzie musiało mieć dwa przekaźniki (trafo dla AC) czyli w sumie 10...🤭

A nie może być przekaźnik dwustykowy?

• Lubię! 1
Przed chwilą, farmaceuta napisał:

Oj kilka będzie...

No to nie baw się w pojedyncze tranzystory tylko wrzuć tam 2x ULN2003 - masz od razu diody w scalaku i po 7 kanałów na kość (8 jeśli zastosujesz 2803).

Tak przy okazji - nie myślałeś o dwucewkowych przekaźnikach?

• Lubię! 1
19 minut temu, _LM_ napisał:

Nie lepiej zastosować przełącznik wieloobrotowy? 

To było by prostrzei tańsze rozwiązanie, problem w tym że ten "oscyloskop" ma możliwość zmiany zakresów pomiarowych ustalanych na odpowiednich pinach rp pico...i  musiał bym zastosować dwa pokrętła... 

19 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

😉 😉 

A nie może być przekaźnik dwustykowy?

A tego nie wiem...może i może 😉 w tym co chce zrobić w jednym momencie może być włączony tylko jeden przekaźnik na kanał 

21 minut temu, ethanak napisał:

Tak przy okazji - nie myślałeś o dwucewkowych przekaźnikach?

Masz coś konkretnego na myśli? Generalnie szukałem najtańszej tanizny i na Ali znalazłem 10 sztuk za 36zl w rozmiarze bardzo małym (SMD) mniejszych już nie widziałem 

15 minut temu, farmaceuta napisał:

Masz coś konkretnego na myśli?

AZ850P2-5 wersja z dwiema cewkami, bistabilny. Dwie pary styków, dwie cewki, podajesz tylko krótki impuls na jedną z nich. Taki stosowałem u siebie w tzw. "mierniku" do przełączania trybu i zakresów.

• Lubię! 2

Mam sobie transformator na którym chcę mierzyć przebiegi...pierwotne -230v, wtórne powiedzmy 9v...jak zbić napięcie dla rp2040 do bezpiecznego poziomu 3.3v? Dzielnik podpięty pod wyjście drugiego dzielnika? Czyli np. Dzielnik z dwóch rezystorów 1k da mi na wyjściu 4.5v, i pod to wyjście podpinam drugi dzielnik z rezystorów 1k i mam na wyjściu 2.25v...nie muszę osiągnąć pełnego zakresu 3.3v 

10 minut temu, farmaceuta napisał:

Mam sobie transformator na którym chcę mierzyć przebiegi...pierwotne -230v, wtórne powiedzmy 9v

Jest taka zasada, że trafo pomiarowe (w tym przypadku pseudo przekładnik napięciowy) po za zasilaniem obwodu wtórnego sondy pomiarowej nie powinien zasilać innych układów. Zwłaszcza jeżeli chcesz tam obserwować jakieś przebiegi...

1 godzinę temu, rafal220 napisał:

Jest taka zasada, że trafo pomiarowe (w tym przypadku pseudo przekładnik napięciowy) po za zasilaniem obwodu wtórnego sondy pomiarowej nie powinien zasilać innych układów. Zwłaszcza jeżeli chcesz tam obserwować jakieś przebiegi...

Będzie to osobne trafo z którego nie będę nic zasilał...😉 No a jak z tymi napięciami? Obniżenie na dzielnikach wypali??

@farmaceuta Zwróć uwagę jak ten układ obwodu pomiarowego wygląda dla 230VAC. Teraz jeżeli w miejsce 230VAC dasz uzwojenie wtórne trafo pomiarowego, to po prostu musisz na nowo przeliczyć wartości w obecnym dzielniku pomiarowym dla napięcia 9VAC.    

13 minut temu, rafal220 napisał:

@farmaceuta Zwróć uwagę jak ten układ obwodu pomiarowego wygląda dla 230VAC. Teraz jeżeli w miejsce 230VAC dasz uzwojenie wtórne trafo pomiarowego, to po prostu musisz na nowo przeliczyć wartości w obecnym dzielniku pomiarowym dla napięcia 9VAC.    

Troszkę nie rozumiem...😉 Daje zwykłe trafo uzwojeniem pierwotnym pod 230v, na wtórnym mam 9v i muszę to napięcie ograniczyć, no nic innego jak dzielniki nie przychodzą mi do głowy...

2 minuty temu, farmaceuta napisał:

na wtórnym mam 9v i muszę to napięcie ograniczyć, no nic innego jak dzielniki nie przychodzą mi do głowy...

No to zobacz jak masz to zrobione w przykładzie;

Dnia 2.08.2024 o 18:34, farmaceuta napisał:

DIY-SmartPhone-Oscilloscope-1.thumb.jpg.64253af90b948c0cb5c20f1a2fc884d4.jpg

Do Vin i GND podpinasz uzwojenie wtórne, oraz obliczasz wartość R2 dla 9V. Zresztą cały dzielnik możesz na nowo policzyć tak aby Ci pasowało pod rezystory które masz pod ręką... 

(edytowany)

P.S. Ten dzielnik, to chcesz mieć na stałe podłączony do trafo, czy jako niezależna część oscyloskopu. Już się pogubiłem w tym co chcesz osiągnąć. xD

Edytowano przez rafal220
2 minuty temu, rafal220 napisał:

P.S. Ten dzielnik, to chcesz mieć na stałe podłączony do trafo, czy jako niezależna część oscyloskopu. Już się pogubiłem w tym co chcesz osiągnąć. xD

Dzielnik ma być na stałe do trafo, ale to trafo ma być podłączane jako odrębny kanał...co chce osiągnąć? Chcę mierzyć przebieg sinusoidalny sieci, ale za pomocą trafa które zrobi mi separację, czyli powiedzmy uzwojenie pierwotne wtykam do gniazdka a uzwojenie wtórne podpinam jako sondę do rp2040, problem w tym że ciężko znaleźć trafo 230/3.3v, przynajmniej ja nie znalazłem...więc muszę wsiąść na wyższe napięcie i jakoś  je ograniczyć 

Czy to trafo ma być wbudowaną częścią oscyloskopu? Jeżeli tak, to wystarczy dostosować dzielnik pomiarowy w oscyloskopie tak, aby po przełączeniu przekaźnika napięcie było zgodne ze standardem wejściowym ADC ESP.  chyba wiesz jak policzyć współczynnik tłumienia dzielnika? k = (R1 + R2) / R1.

@rafal220 no ale na wtórnym uzwojeniu nie będę miał DC tylko AC...czyli będę mierzył wartości raz dotatnie, raz ujemne w pewnym zakresie...no a jak dam dzielnik który z 9v robi mi +3.3v to w drugim półokresie będę chyba miał -5.7v, tak czy nie tak?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...