Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

@farmaceuta Nie kumasz zagadnienia... Przecież W ADC ESP masz sztuczną masę zrobiona z dzielnika na dwóch rezystorach 1k. 

Czyli k = (Umax trafo * 1,41) / (1/2 Uadc esp)

Umax trafo = maksymalne napięcie mierzone = 275VAC ?

Ponadto zmierz te trafo ile ma na wtórnym w czasie pracy jałowej. Będzie ok 12VAC ?  

2 minuty temu, ethanak napisał:

Istnieją takie dziwne elementy jak diody i transoptory...

Których nie chcę stosować bo mi wyprostują napięcie i cały niecny plan pomiaru sinusoidy zamieni się w zwykły pomiar cyfrowy 0/1 😉 ja przez ten transformator chcę zaobserwować sinusoidę sieci...tak jak koledzy wcześniej wspominali, do pomiaru wysokich napięć stosuje się transformatory separacyjne, i taki efekt chce osiągnąć na zwykłym trafo, bo profesjonalne rozwiązania kosztują tyle co oscyloskop 

5 minut temu, ethanak napisał:

Istnieją takie dziwne elementy jak diody i transoptory...

Pomyliłeś wątek... 

Przed chwilą, rafal220 napisał:

@farmaceuta Nie kumasz zagadnienia... 

To całkiem możliwe,więc się powtarzam...tłumacz jak dziecku😉 

1 minutę temu, rafal220 napisał:

@farmaceuta

Ponadto zmierz te trafo ile ma na wtórnym w czasie pracy jałowej. Będzie ok 12VAC ?  

Trafa jeszcze nie mam (dlatego pytam co i jak żeby bubla nie kupić) 9v to taki przykład tylko...chodzi mi cały czas o to że będę mierzył napięcie AC...czyli będą się mi bieguny zmieniać na końcówkach uzwojenia, i chodzi mi o to czy jeżeli wylicze sobie zwykły jeden dzielnik to czy po "odwróceniu" polaryzacji nie sfajcze rp2040 bo napięcie wyjdzie po za zakres, bo dzielnik będzie jakby odwrócony 

1 minutę temu, farmaceuta napisał:

chodzi mi cały czas o to że będę mierzył napięcie AC

Przecież kupiłeś to pico z oprogramowaniem? Czy zamierzasz pisać software? Program jest tak zrobiony że 0 ADC wypada w połowie zakresu (tłumaczył Ci to przecież @ethanak) Dodatnia wartość sinusa = wartości większe od poły zakresu ADC, natomiast ujemna wartość sinusa = wartości poniżej połowy ADC. 0 volt = 1/2 ADC = linia po środku LCD. 

1 minutę temu, rafal220 napisał:

Przecież kupiłeś to pico z oprogramowaniem? Czy zamierzasz pisać software? Program jest tak zrobiony że 0 ADC wypada w połowie zakresu (tłumaczył Ci to przecież @ethanak) Dodatnia wartość sinusa = wartości większe od poły zakresu ADC, natomiast ujemna wartość sinusa = wartości poniżej połowy ADC. 0 volt = 1/2 ADC = linia po środku LCD. 

Dalej nie rozumiesz...gdyby trafo mi zamieniło 230v na 3.3v to wtedy podpinam bezpośrednio i jest tak jak mówisz...ale ja muszę mieć trafo na większe napięcie i to napięcie muszę ograniczyć dla bezpiecznych wartości rp2040...zrobię schemat i wtedy będziemy gadać, bo tak to nie ma sensu

ale ja muszę mieć trafo na większe napięcie i to napięcie muszę ograniczyć dla bezpiecznych wartości rp2040

Przecież podałem Ci dwa proste wzory na obliczenie dzielnika który to napięcie wytłumi do wartości oczekiwanej... 

Najpierw obliczasz k z tego wzoru;

k = (Umax trafo * 1,41) / (1/2 Uadc esp)

A następnie dzielnik z tego wzoru k = (R1 + R2) / R1. 

12 minut temu, farmaceuta napisał:

czyli jezeli zrobie tak jak na schemacie to bez wzgledu na to ktory bedzie polokres napiecie nie wyjdzie mi poza bezpieczny zakres dla rp2040 tak

A gdzie sztuczna masa do dzielnika pomiarowego? (nie zaznaczyłeś). Ponadto pisałem 1/2 Uadc. 3V przekroczy Ci zakres (3,3 / 2) + 3 ~4,65V (wartość poza zakresem ADC) xD 

Przed chwilą, rafal220 napisał:

Ponadto pisałem 1/2 Uadc. 3V przekroczy Ci zakres (3,3 / 2) + 3 ~4,65V (wartość poza zakresem ADC) xD 

Tak wiem o tym...narazie ustalamy stałe wartości jak na chcemacie żeby było mi prościej zrozumieć..

Sztuczna masa to GND...poprostu zapomniałem oznaczyć prawidłowo...czyli tak jak na schemacie będzie czy nie?

Sztuczna masa to GND...poprostu zapomniałem oznaczyć prawidłowo...czyli tak jak na schemacie będzie czy nie

Tak, ale popraw ten rysunek, bo nikt nie wie czy Ty myślisz prawidłowo... 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...