Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Po walkach z oscyloskopem na ESP32 i wertowaniu neta wydaje mi się że najlepszą opcją taniutkiego oscyloskopu będzie projekt jak w tytule... Oscyloskop rp2040   dostępne dwa kanały na raz (wersja pro aplikacji- koszt 15zl jednorazowo) lub jeden kanał, wersja standard za free...aplikacja ma możliwość ustawienia własnych zakresów mierzonego napięcia (oczywiście na wejściu rp2040 napięcie to musi być odpowiednio tłumione)...i tu moje pytanie , do obniżania napięcia na wejściu mogę wykorzystać dzielnik napiecia, a jak będzie z napięciami AC? Np mierzenie napięcia sieciowego? DIY-SmartPhone-Oscilloscope-1.thumb.jpg.64253af90b948c0cb5c20f1a2fc884d4.jpg

21 minut temu, farmaceuta napisał:

a jak będzie z napięciami AC?

No przecież R5 i R6 tworzą dzielnik napięcia masy pomiarowej. Oznacza to, że masz przesunięty punkt "0" ADC o ok. 3.3V / 2. 

28 minut temu, rafal220 napisał:

No przecież R5 i R6 tworzą dzielnik napięcia masy pomiarowej. Oznacza to, że masz przesunięty punkt "0" ADC o ok. 3.3V / 2. 

Tyle to się domyśliłem😉 dalej ch...z tego wiem👍 jeśli znasz odpowiedzi na moje pytania to ja Cię PROSZĘ! Odpowiadaj konkretnie całymi zdaniami, bo jak już wiesz to ja nie jestem biegły w takich sprawach...

23 minuty temu, ethanak napisał:

Ogólnie temat "voltage shifter"

Takie coś znalazłem na samym początku... OpAmp-Level-Shifter.thumb.gif.41332ec1d483fb26f890c9bdebf166ea.gif

....."Typowym zadaniem inżynierskim jest konwersja sygnału dodatniego na ujemny do zakresu odpowiedniego dla pojedynczego zasilania ADC. Ten obwód będzie konwertował sygnał +/-5 V na sygnał 0 do 3,3 V, tak aby mógł być próbkowany przez ADC na mikroprocesorze 3,3 V......" 

O takie cudo chodzi tak z grubsza?? (Wiem że to jest na 5v zakresu tylko)

R5 i R6 tworzą sztuczną masę, nie możesz łączyć masy sondy z masą układu. Co do mierzenia napięć sieciowych bezpośrednio, bez izolacji galwanicznej to nawet profesjonalnym oscyloskopem bym był ostrożny. Maksymalne napięcia (międzyszczytowe Vpp) wyznaczają dzielniki napięć na R1...R4. 

• Pomogłeś! 1
(edytowany)
6 minut temu, farmaceuta napisał:

O takie cudo chodzi tak z grubsza?? (Wiem że to jest na 5v zakresu tylko)

Powiedzmy że masz ADC o rozdzielczości 10bit(tak jak w AVR) maksymalny wartość z takiego przetwornika to 1023 a więc aby móc mierzyć napięcia dodatnie i ujemne musisz ustawić pewien offset na połowie zakresu czyli 512bitów. Oznacza to że wartość <512 to napięcie ujemne >512 napięcie dodatnie. W układzie z Pico połowa jest wzięta z 3.3V co pewnie nie jest z byt dobrym rozwiązaniem ze względu na niestabilność ale na testy wystarczające.

Edytowano przez _LM_
  • Pomogłeś! 1
4 minuty temu, _LM_ napisał:

Powiedzmy że masz ADC o rozdzielczości 10bit(tak jak w AVR) maksymalny wartość z takiego przetwornika to 1023 a więc aby móc mierzyć napięcia dodatnie i ujemne musisz ustawić pewien offset na połowie zakresu czyli 512bitów. Oznacza to że wartość <512 to napięcie ujemne >512 napięcie dodatnie. W układzie z Pico połowa jest wzięta z 3.3V co pewnie nie jest z byt dobrym rozwiązaniem ze względu na niestabilność ale na testy wystarczające.

Normalnie kliknął bym Ci 10 razy "pomógł" jak bym mógł 👍👍👍 takie odpowiedzi mnie cieszą...😉  niektóre projekty są oparte o same dzielniki a niektóre o wzmacniacze operacyjne, schemat który podałem wyżej ma jakąś lepsza rozdzielczość czy jak? Nawet nie wiem o co chce zapytać...🤔

OpAmp nie zmieni Ci rozdzielczości ADC wzmacniacze operacyjne stosowane są jeśli dany sygnał trzeba dodatkowo wzmocnić, zmienić charakterystykę wejściową, albo zwiększyć impedancję wejściową danego układu jednocześnie obniżając wyjściową(plus to co @ethanak napisał). Ogólnie ja za dobry z pomiarów i układów analogowych nie jestem. Spróbuj na początek uruchomić to co masz, rezystory w dzielniku R5/R6 nie są krytyczne - znaczy ich wartości. Ważne aby miały ten sam opór myślę że możesz próbować od 470Ω do 10kΩ.   

• Pomogłeś! 1
4 minuty temu, _LM_ napisał:

OpAmp nie zmieni Ci rozdzielczości ADC @ethanak  

Oczywiście że nie, o tym wiem😉 źle się wyraziłem, chodziło mi o zakres napięć (chyba)...narazie to nie mam nic😭 dopiero zamówię płytki i za plus minus 10 dni przystapiedo działania... dzięki wam za odpowiedzi! Jak coś bliżej będzie to będę się dobijał do was 👍😉

To masz sporo czasu na podszkolenie się w technice analogowej nawet jeśli uznasz że kupisz jakiegoś taniego gotowca.

• Lubię! 1
(edytowany)

tak sie zastanawiam...wszyscy ktorzy robia ten projekt maja przelaczniki mechaniczne ktore przelaczaja odpowiedni dzielnik dla innych zakresow...a da sie to zrobic bardziej `cyfrowo? jakis przelacznik spst, tylko zostaje kwestia tej nieszczesnej sztucznej masy...bo jak rozumiem uklad przelacznika musi byc podpiety do masy zasilania, no i czy to sie nie bedzie gryzlo wewnwtrznie?? (masy) ponizej schemat tego jak to widze i schemat blokowy przelacznika analogowego...  

1043176703_Adnotacja2024-08-05160644.thumb.png.60d33d162dce0a1ff126067291bb1a8e.png

Adnotacja.thumb.png.e307168a9bbdca8f093b2fbdace50260.png

Edytowano przez farmaceuta
Dnia 2.08.2024 o 22:16, farmaceuta napisał:

A kojarzy ktoś z was sondy bez dzielnika?? Bo wszystko co widzenia dzielnik...🤔

W czym Ci dzielnik przeszkadza? Ustawiasz na x1, zaklejasz przełącznik taśmą i gotowe 😉 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...