Skocz do zawartości

Wzmacniacz operacyjny - pomiar prądu

Silver_1

Pomocna odpowiedź

Cześć, 

Jestem  w trakcie budowy obwodu Overcurrent. to jest fragment schematu odpowiedzialny za wzmocnienie prądu:

image.thumb.png.bc7f1f36d7543162a09df66de21fb4af.png

Mój problem polega na tym że moje napięcie Urshunt nie jest odpowiednio wzmacniane. Przy prądzie 0,5A spadek na Rshunt(0,02Ω) wynosi około 10mV, natomiast na wejściach wzmacniacza operacyjnego napięcie wynosi około 30mV. myślałem że to może być wina zbyt mało dokładnych rezystorów (1%), ale oprócz tego problemu na wyjściu wzmacniacza dostaję cały czas ponad 3,5V niezależnie od płynącego prądu. Być może wzmacniacz się nasyca, a jeśli tak to dlaczego?

Co więcej, mierząc rezystancję komponentów tego obwodu, wartość rezystora R8 spada ze 100k do 1k po wlutowaniu go do układu.
Przyjrzałem się swojej płytce, i nie zauważyłem rażących błędów podczas projektowania czy zwarć.

Wzmacniacz operacyjny zasilam napięciem 5V.

Obciążenie to rezystor 10Ω

Edytowano przez Silver_1

(edytowany)

Jak na moją ostarnią zabawę  z wzmacniaczem operacyjnym to trochę tu jest źle popodłączane.

A co do tych 30mv to pamiętaj żeby poodłączać wszystko w pobliżu co elektroniczne u mnie np. Router krzaczył mi wyniki na oscyloskopie ale np. Odłączenie prądu ze wszystkich urządzeń w pobliżu spowodowało że napięcie znów miało spore wahania więc pokąbinuj coś w tą stronę. 

Ja bym trochę przerobił to spinając masę bocznika z masą wzmacniacza operacyjnego i nie bardzo wiem po co te rezystory 1k od bocznika i r8 do masy bo wtedy zamiast mieć tam 10mv robisz dzielnik napięcia na 9.9mv

Rozumiem że chciałeś uzyskać wzmocnienie 101 razy bo tak wynika z tego co tu podłączyłeś? 

Edytowano przez MarCixn

(edytowany)
Cytat

Jak na moją ostatnią zabawę  z wzmacniaczem operacyjnym to trochę tu jest źle popodłączane.

Według podręcznika Piotra Góreckiego to konfiguracja różnicowa:

image.png.d5387ac66d64b9b1625a5d54cc5589ce.png

Dlatego postanowiłem ją zastosować. Co więcej to układ Up-side (mierzę spadek przed obciążeniem).

Cytat

Rozumiem że chciałeś uzyskać wzmocnienie 101 razy bo tak wynika z tego co tu podłączyłeś? 

Tak jest, potrzebuję wzmocnić to napięcie do kilku woltów.

Zmierzyłem swój układ jeszcze raz, w temperaturze pokojowej. 

-------------

Napięcie na Rshunt z obciążeniem 10Ω = 39mV

Uwy wzmacniacza operacyjnego = okolice VCC 

-------------

Napięcie na Rshunt bez obciążenia = 50mV

Uwy wzmacniacza operacyjnego = okolice VCC

To jest fragment symulacji mojej płytki:

image.thumb.png.b9a0efae16570325e32537715de39753.png

Edytowano przez Silver_1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jest nieodwracająca. Tylko w książce jest odwrotnie, u mnie nieodwracające wejście jest na wyższym potencjale.

Jeśli to konfiguracja różnicowa, to które napięcie odejmuje się od którego?

Gość
Dnia 20.08.2024 o 17:14, Silver_1 napisał:

Mój problem polega na tym że moje napięcie Urshunt nie jest odpowiednio wzmacniane.

Według podręcznika Piotra Góreckiego jak byk masz zaznaczoną wspólną masę pomiarową której na Twoim schemacie już brak. Względem czego OA ma mierzyć różnicę na rezystorze pomiarowym?

Gość

Na początek musisz określić czy możesz połączyć jeden z końców rezystora pomiarowego do GND OA.

Nie mogę, ponieważ to pomiar High side. Połączyłbym go podczas pomiaru low side ale ze względu na wymagane parametry w tym projekcie pierwszy jest bardziej odpowiedni

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.