Skocz do zawartości

Wybór miejscowości z ok. 40k - jak to najlepiej zrobić (interfejs webowy)?

ethanak

Pomocna odpowiedź

Jak w temacie. Mam aplikację komunikującą się przez www. Jedna z możliwości to wybór miejscowości z listy (ok 40000). Odpadają wszelkie próby wyświetlania list pod polem wpisania nazwy - zakładam, że użytkownik korzysta z VoiceOver, TalkBack lub NVDA.

Baza danych jest dość porządna, pełny podział administracyjny.

Wszelkie pomysły mile widziane...

Takie problemy rozwiązuje się zwykle uzupełnianiem. Użytkownik wpisuje n znaków - podpowiadamy mu pierwsze np. 10 pozycji, które zaczynają się od tych znaków. Pisze kolejne - wyświetlamy kolejne propozycje - aż do wprowadzenia ostatecznej nazwy.

Jeżeli dobrze rozumiem, to mówiąc TalkBack masz na myśli użytkowników z niepełnosprawnościami (np. niedowidzących)? Listy/combo nie są żadnym problemem, tylko trzeba zadbać o dobrą konstrukcję strony (np. korzystanie z właściwych tagów do wyświetlania list, dodawanie atrybutów aria-* itp.)

Pozdrawiam -- Spook.

7 godzin temu, spook napisał:

Użytkownik wpisuje n znaków - podpowiadamy mu pierwsze np. 10 pozycji,

Spróbuj to zrobić na screenreaderze (wystarczy NVDA) - wprowadzenie tego z TalkBackiem to w ogóle niespecjalnie możliwe. I właśnie tego chciałem uniknąć.

7 godzin temu, spook napisał:

trzeba zadbać o dobrą konstrukcję strony

Jako emerytowany webmaster z specjalnością a11y coś wiem na ten temat 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.