Skocz do zawartości

Mini Dimer DMX512 na Arduino Mega

KamileQu2

Pomocna odpowiedź

Mam problem i totalnie nie wiem już co mam zrobić. Chce zrobić mini projekt gdzie zewnętrznym kontrolerem DMX512 (eurolite DMX MOVE CONTROL 512) będe sterował moim urządzeniem jasnością 8 żarówek 12V podłączonych poprzez mosfety IRF520N. oczywiście mosfety będą sterowane poprzez arduino Mega (nie orginalne) i o ile z podłączeniem żarówek do arduino przez mosfet to nie mam problemu i wszystko jest dobrze. Problem robi się z komunikacją Arduino a sygnał DMX. Posiadam układy MAX485 zakupione na botland. problem polega na tym że nie moge ani pobrać odpowiedniej biblioteki bo zawsze coś nie działa. Próbowałem z ChatGPT również komplikuje sprawe a jak coś się udaławło wgrać to i tak nic nie działało, ani wykrywanie dmx czy przekazywanie go dalej. Sam nie wiem czy to od wadliwych układów MAX485 czy od złego ich podłączenia. czy ktoś ma jakiś kod do arduino który by działał z dmx albo Bibliotekę albo ma jakieś rady co powinienem zrobić, lub nakierować mnie gdzie powinienem szukać.

@KamileQu2 witam na forum 🙂 Ciężko pomóc, jeśli nie pokazałeś schematu połączenia oraz Twojego kodu programu. Jak dokładnie mamy rozumieć, że coś nie działa? Nic się nie dzieje, komunikacja przebiega błędnie, czy jeszcze inaczej?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.