Skocz do zawartości

Brak możliwości podłączenia raspberry

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć. Miałem podłączony jakiś czas temu raspberry pi zero 2W do mojego routera i wszystko było dobrze. Pierwsze uruchomienie malinki zrobiłem za pomocą podłączenia jej przez kabel HDMI do monitora. Przeprowadziłem się do innego mieszkania i mam teraz inny router. Chciałem ponownie skonfigurować malinkę najpierw przez kabel HDMI i monitor, ale po podłączeniu zasilania do malinki i podłączeniu jej do monitora nic się nie dzieje. Monitor działa, wymieniłem również Adapter miniHDMI - HDMI, ale nadal bez pozytywnego zakończenia. Dioda w raspberry po podłączeniu zasilania świeci się i kręcą się również wiatraki w raspberry. Czy pomimo tego może to oznaczać uszkodzenie raspberry, jeśli nie pokazuje ona nic na ekranie monitora? 
Próbowałem podłączyć się również z routerem, poprzez utworzenie pliku ssh i wpa_supplicant.conf, wpisałem tam dane do sieci wifi, jednak nie wyświetla mi się adres rasbperry ani w ustawieniach routera, ani w wierszu poleceń po wpisaniu arp -a. Próbowałem też połączyć laptopa i rasbperry do utworzonego w telefonie hotspota, ale też nic to nie dało. Czy macie jeszcze jakieś pomysły co mogę robić źle, albo jakąś alternatywę jak mogę sprawdzić, czy problem wynika z uszkodzenia rasbperry?

Nie mam konwertera, żeby podłączyć to przez UART, wcześniej tak nie łączyłem. A radiatory miałem już podłączone, ale ogólnie raspberry działało z nimi poprawnie.

Nie odpowiedziałes na pytanie. Ja mam przetaktowanego Zero 2, ale parametry musiałem dość dokładnie dobrać żeby wycisnąć max prędkosci bez przegrzewania. A i tak x64 mi działa bez problemów, ale xplus4 wymaga wyłączenia dźwięku...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...