Skocz do zawartości

Pierwszy robot

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć!

Chciałbym wykonać swojego pierwszego robota na bazie Arduino (aktualnie posiadam UNO, bo z kursu mi zostało, lecz być może dokupię mniejszy model). Zawsze największe wrażenie robiły na mnie roboty kroczące. Zainspirowałem się jednym w sieci i właśnie drukuję do niego elementy konstrukcji. Robot będzie się poruszał za pomocą 12 serwo (SG-90), co powoduje, że w szczytowym przypadku pobór prądu będzie spory (w inspiracjach, które znalazłem w sieci z podobną ilością servo będzie to nawet 3A). Na ten moment myślę o tym jak go zasilić. 

Na etapie jak będę go podłączał, programował, przerabiał, bawił się to zamierzam do zasilania użyć zasilacza 12V/3A z uwagi na wysokie koszty baterii z sensowną pojemnością i niedużym rozmiarem. Pytanie czy to dobry wybór, czy widzicie jakieś obiekcje? A jeśli uważacie, że to ok to czy w takim razie podłączenie takie ma sens:

12V DC --> przetwornica step-down LM2596 3,2V-35V 3A i od niej równolegle zasilanie do Arduino i zasilanie do szyny, z której pójdzie zasilanie do 12 serwo? Czy przed Arduino do przewodów zasilających wstawiać jakieś równolegle jakieś kondensatory? 

A może całkowicie złą koncepcję wybrałem lub macie rady, które znacząco poprawią mój pomysł? 

7 godzin temu, hubert231 napisał:

A może całkowicie złą koncepcję wybrałem lub macie rady, które znacząco poprawią mój pomysł? 

Nie wiem czy na forum jest jakiś jasnowidz, ale może gdybyś coś więcej pokazał...?

A ja bez szklanej kuli:

Użyj tej przetwornicy do zasilania Arduino, czujników i ogólnie wszystkiego oprócz serw

Do zasilania serw użyj oddzielnej przetwornicy, np. XL4015, z kontrolą prądu i zabezpieczeniem przeciwzwarciowym. Kosztuje dychę i śpisz spokojnie.

• Pomogłeś! 1
12 godzin temu, hubert231 napisał:

12V DC --> przetwornica step-down LM2596 3,2V-35V 3A

Możesz przyjrzeć się też synchronicznej przetwornicy, która bazuje bodajże na układzie SY8205. Mała, ale bardzo stabilna przy obciążeniu, ma dosyć niski prąd spoczynkowy i straty. Podczas startu nie "przestrzela" napięcia. Opisana jako "max 30VDC" na wejściu, ale zalecane to max 24V. Testowałem ją bez radiatora pod obciążeniem stałym do ~3A i dawała sobie radę. Przy takim amperażu napięcie nadal wynosiło ~5V. Jest "szybsza" niż LM2596 (150 kHz vs 500kHz), "bystrzej" reaguje  na zmiany obciążenia. Z większymi kondensatorami filtrującymi na wyjściu też nie ma problemu, spokojnie działa z 1000uF (np. mini560 z układem JW5068A dostawała głupawki przy 1000uF i resetowała się jak podczas zwarcia).
W przypływie zamroczenia podałem jej zasilanie na wyjście i nie zjarała się, tylko puszczała lekki "dymek". Patrzyłem się jak "gupek" i dziwiłem, czemu grzeje się i nie trybi, skoro jeszcze wczoraj działała normalnie, hehe. Kilka zrzutów z "testu": https://imgur.com/a/oxBcar4

Btw. myślałeś może o 2x18650/14500/itd., szeregowo/równolegle z bms/przetwornicą step-up/step-down? Czy to za duże do twojego robota?

• Pomogłeś! 1

Nie myślałem jeszcze o zasilaniu bateryjnym, ale nie wygląda to jak coś za dużego. A jeśli będzie takie to już będzie jakiś cel do przeróbki robota. 

O samej synchronicznej przetwornicy będę musiał usiąść na dłużej, bo będę chciał rozszyfrować dlaczego jest lepsza. Ale dzięki za sugestie.

• 3 miesiące później...
(edytowany)

Temat uciekł, ale jako amator zauważyłem, że "zwykła" XL4015E1 gorzej trzyma napięcie pod obciążeniem niż SY8205. W 4015 przy dużym skoku pobieranego prądu następuje "tąpnięcie" napięcia, podnosi się trochę po czasie, ale i tak pod tym względem nie dorównuje synchronicznej. Podobnie (albo i gorzej) może być z LM2596, ponieważ jest ciut "wolniejsza" niż 4015 (150 vs 180 kHz). W SY8205 (5V) zalecane minimum na wejściu wynosi 7V, ale uruchomiłem ją na 6V i do 2A daje radę bez większych spadków. Druga sprawa: temperatura - synchroniczne ogólnie mniej się grzeją. Trzecia - wymiary (dochodzi regulacja). W JW5068A i SY8205 jest też wyprowadzony pin "EN", dzięki któremu można (przynajmniej w teorii) sterować pracą przetwornicy. Nie próbowałem.

Na zdjęciu (od lewej): XL4015E1 (3 wersje), JW5068A, SY8205.

wymiary.jpg

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...