Skocz do zawartości

Kurs początkujący 1 i 2 + kurs lutowania od botland....

JaboLtron

Pomocna odpowiedź

Witam....

Posiadam dwa kursy dla początkujących plus kurs do lutowania....

Skończyłem wszystkie i tu moje pytanko , czy z powyższych lub jakieś dokupienie podzespołów, jest możliwe abym stworzył jakiś większy projekt ... 

Samemu jak się jest zielonym trudno coś wymyśleć...

Albo jeszcze inaczej jaki projekt "zestawy" do kupna polecacie?? Które są trudniejsze...tzn bardziej rozbudowane....

Dzięki za info...

Edytowano przez JaboLtron

4 godziny temu, JaboLtron napisał:

Samemu jak się jest zielonym trudno coś wymyśleć...

Znajdź problem, znajdź rozwiązanie i masz projekt do zrealizowania 😉 

4 godziny temu, JaboLtron napisał:

Posiadam dwa kursy dla początkujących plus kurs do lutowania....

Które kursy, bo się pogubiłem 😄 Obstawiam elektronikę + Arduino to możesz zrobić standardowy projekt dla "zielonych" - stację pogodową, a przykładów znajdziesz wiele w dziale DiY 😉 

Kurs elektronika dla początkujących część 1 i 2 jak również kurs lutowanie dla początkujących.....

Nie posiadam arduino..... I nie wiem czy w niego iść, bardziej ciągnie mnie do prac lutowniczych itp....

Zajrzę do działu DiY.....

Może radio? Mnie od zawsze urzekała magia radia i od przesyłania dźwięku (telefon) zaczynałem a potem wszedłem na wyższy poziom i budowałem odbiorniki a potem nadajniki. Również FM. Tutaj jest coś na ten temat:

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Długo się czeka. To jest chyba dość trudny układ dla początkującego. Ja zamówiłem o wiele tańszy bo kosztował ok. 4,50 zł i jest to radio stereo FM na słuchawki. Tak wygląda po złożeniu. Też nie jest łatwe do zlutowania bo posiada układ scalony SMD. 

OR składak 2.jpg

OR składak1.jpg

IMG_6629.jpg

• Lubię! 1

wszystko chyba jest opisane na płytce i pewnie jakaś instrukcja, jak nie, w sieci pewnie coś znajdę , albo popytam na forum co i jak.... 

Fajny projekt i pewnie fajnie gra😄...

Co do trudności to zobaczymy jak będzie, miejmy nadzieje ze starczy na dłużej niż na dwa dni....🤣

Tu nie chodzi o czas tylko o precyzję i wprawę. Mnie montaż zajął jakąś godzinkę. Mam też to drugie radio (chyba takie jak zamówiłeś?) i z nim zeszło mi ze dwie godziny. Trochę mają małą czułość. To większe ma antenę teleskopową a to małe pobiera sygnał z kabla słuchawkowego. Pracuje on jako antena. Instrukcji nie ma ale gdzieś w sieci można coś znaleźć. To małe ma dobrze opisaną płytkę i tylko należy zwrócić uwagę bo dławiki są bardzo podobne do rezystorów. Jedynie omomierzem można się zorientować co jest co? Jak byś miał kłopoty to postaram się pomóc. 

• Lubię! 1

Czy będę słuchał tego radia?? chyba nie tak więc szumy czy czułość mnie nie groźne  🙂 ..... ważne aby go dobrze złożyć i  zlutować... no zawsze jakieś zajęcie...

czekamy pewnie przynajmniej ze 3 tygodnie.... 

W piątek lub w sobotę siadam do naprawy telewizora, trudny temat, wiem.... ale jakoś muszę się za to wziąć.... najgorsze że nie wiem co się zepsuło i jak do tego dojść , co innego jak już wiesz co się rozwaliło i wymienić część i gra i buczy...

No myślę że podejrzany musi być jakiś led, chyba to oświetlenie...... telewizor 32 cale od szajsunga, stary, stoi i się kurzy, jak coś rozwalę w nie będzie smutku....

Te radia nie szumią jedynie przy wyszukiwaniu stacji mogą łapać harmoniczne i wtedy słychać kilka programów jednocześnie bo strojenie jest automatyczne. Naciska się przycisk i wyszukuje kolejna stację. Dla mnie słuchanie radia to czysta przyjemność. Przy każdej (prawie) robocie można go słuchać i nie przeszkadza to a nawet pomaga bo wprowadza odpowiedni nastrój. Jeśli chcesz dobrze opanować lutowanie to spróbuj tworzyć jakieś konstrukcje przestrzenne z drucików miedzianych. Ja tak zaczynałem naukę. Lutowałem szkielety samolotów, samochodów, jakieś kwiatki, zabawki itp.

Jaki to telewizor? dokładny model podaj. W pierwszej kolejności należy sprawdzić czy prawidłowo zachowuje się kontrolka. Po włączeniu kabla do sieci powinna się zapalić a po wciśnięciu pilotem "Włącz" powinna mrugnąć i zgasnąć. Potem powinno się wyświetlić logo TV ale to już zależy od modelu. Nie we wszystkich to działa. Jeśli ta kontrolka zachowuje się tak jak opisałem to pół biedy (?). Dalsze postępowanie będzie zależeć od modelu i w/w czynności. 

(edytowany)

Jaki model dokładnie dopiero będę wiedział jutro bo jestem na jeździe.... Dioda mruga chyba 6 razy.... Objaw pierwszy był ciemniejszy obraz i bardzie taki pixelowy, potem kilka razy się włączał, ale teraz się czarny i dioda mruga tylko.....

----

edit: podstawy znam, przyrządy też mam.... problem tylko z tym że nikt i nie pokazał jak sprawdzić albo dojść do nie działającego urządzenia... jakoś będę musiał dojść do tego sam...

Edytowano przez JaboLtron

@Preskaler

Również zmontowałem to radio i działa 🙂

20241024_081648.thumb.jpg.01e26963dc76483ea04b85bf13406477.jpg20241024_081739.thumb.jpg.81b79edf48f5e0bcbf47999c4404f164.jpg20241024_082514.thumb.jpg.b4aac1c446b889761458bb32128900bb.jpg

Drugiej strony płytki nie mam jak pokazać, ponieważ jest ona spięta na stałe z koszykiem baterii.

Kit można kupić tutaj (FM Receiver Kit) za niecałe 13 zł z przesyłką.

W linku jest podana kolejność montażu oraz lista komponentów do zlutowania.

Schemat radia:

odbiornik.thumb.jpg.16cd2b201689eb5a9689df29fbc12f01.jpg

Fragment artykułu na ten temat jest tu .

Edytowano przez miro88
  • Lubię! 1

Mnie się udało kupić z darmową wysyłką. To jest jednak i tak niewiele a teraz nawet za 10,81 zł można kupić. Ceny są płynne i czasem można trafić okazję, chociaż to i tak cena dobra. Koszyk na baterie jest słaby. Po upadku z wysokości ok. 50 cm rozleciał się. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.