Skocz do zawartości

zakłócenia w obwodzie

blenderman

Pomocna odpowiedź

Witam,

chciałbym naprawić moduł ze zdjęć. Po wstawieniu tego modułu razem z innymi, tylko na tym występują zakłócenia, widać to po mruganiu diod i stukaniu przekaźnika, wszystkie moduły podłączone są do tej samej szyny zasilania. Wymieniłem na widocznej płytce elektrolity i bufor EL2003CN, który uległ widocznemu uszkodzeniu i po tym zakłócenia prawie przestały występować, ale nadal są, co jest niepożądane. Jeżeli chodzi o tą czarną obudowę, to są to płytki elektroniczne z co dziwne elementami smd oraz dużą liczbą kondensatorów i to wszystko jest zalane żelem, dokładnie tam nie kopałem. Zauważyłem, że wzmacniacz OP27EZ jest połączony z buforem, który wymieniłem, a od spodu na płytce powierzchnia była czarna, ale wzmacniacz pobiera normalny prąd, ale i tak zamierzam go jeszcze wymienić na nowy.

Chciałem się zapytać czy warto by było wymienić kondensatory ceramiczne MLC, czy one raczej powinny być sprawne, a jak nie to nad czym można się pochylić?

thumbnail_IMG_20240517_105927132_HDR.jpg

thumbnail_IMG_20240513_111756888.jpg

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jeżeli chodzi o tą czarną obudowę, to myślę, że to brud, bo elementy i fragment płytki nie wyglądają na przydymione. Transformatorów jeszcze nie sprawdzałem, ale czy małe kondensatorki ceramiczne mlc mogłyby wpłynąć na generowanie tych zakłóceń? Bo one się raczej nie psują co nie? 

(edytowany)

Jednak jak podłączam sam moduł z pierwszego zdjęcia do płyty(bez czarnej obudowy i drugiego transformatora) to mam zakłócenia na sinusoidzie z wyjść transformatora 18V, jak mierzę napięcia na stabilizatorach to na jednym, na tym na którym powinno być 15V jest mniej niż 14V, spada nawet do 13V ale cały czas się zmienia i w całym tym układzie występują zakłócenia bo niektóre układy mają zasilanie symetryczne, a na jednej nóżce jest podawane mniej niż 14 V a na drugiej -15V, ciekawi mnie co jest nie tak. 

Edytowano przez blenderman

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.