Skocz do zawartości

Duży opór układu

spajk

Pomocna odpowiedź

Witam. Elektroniką interesuję się od niedawna i zacząłem grzebać przy starym, niedziałającym kalkulatorze Unitra Brda 11U. Zabawa ma polegać na zdiagnozowaniu usterki. Zacząłem od pomiaru ciągłości obwodu i idzie, aż do układu mps 7541 007. Zmierzyłem rezystancję tego tworu i wynik pokazuje 35kΩ. Wydaje mi się, że tak nie powinno być. Czy to oznacza, że układ jest spalony? 

MPS 7541 007 - to scalak, jedn. centr. kalkulatora

Zamienniki to: MC74007 oraz MC14007

Najpewniej trzeba wymienić układ (o ile da się gdzieś kupić) i sprawdzić czy zadziała.

• Pomogłeś! 1

Powoli, jak mierzyłeś rezystancję? Na nogach zasilania czy inaczej. Podaj z łaski swojej więcej szczegółów, jakie są objawy że kalkulator nie działa? 

Edytowano przez _LM_

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1 minutę temu, _LM_ napisał:

Powoli, jak mierzyłeś rezystancję? Na nogach zasilania czy inaczej. Podaj z łaski swojej więcej szczegółów, jakie są objawy że kalkulator nie działa? 

Tak na nogach mierzyłem. Po prostu kalkulator nie włącza się mimo podłączenia baterii. 

Cholerka, gdyby było coś.. Czym można pokazać badany obiekt, miejsce występowania anomalii, kiedyś to się nazywało klisza fotograficzna, dzisiaj mamy kalkulatory i ziemniaki 

Załączam kartę katalogową tego scalaka, jest tam schemat przykładowego kalkulatora - Twój jest pewnie bardzo podobny. Zwróć uwagę na nôżkę DI i doczepiony kondensator. Jeśli ma zwarcie, to kalkulator nie ruszy.

mXsxtqv (1).pdf

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.