Skocz do zawartości

System do przechowywania, katalogowania i porządkowania elementów elektronicznych w warsztacie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Siemano

Przekopałem forum pod kątem kilku słów kluczowych, ale nie znalazłem podobnego wątku - jeśli był, to może ktoś podlinkuje. A jeśli nie było.. to już jest 😉

Chciałem się Was spytać jakie macie systemy do przechowywania, katalogowania, wyszukiwania i porządkowania elementów elektronicznych w warsztacie, czyli dość kompleksowe pytanie.

Wiadomo, na przestrzeni lat (ze ~30 jeśli liczyć jakieś najstarsze drobiazgi) trochę się tego zebrało. Mam zarówno drobnicę (pojedyncze elementy dyskretne, przewlekane i SMD, złącza, kabelki), większe układy (płytki, moduły jak przetwornice, mikrokontrolery, wyświetlacze) jak i kilka większych gabarytów (silniki, serwa, płytki stykowe, zasilacze). Prawie wszystko mam w różnej maści kartonach - większość w takich małych 11x7x5cm (mam ich dziesiątki dzięki uprzejmości NFZ), część w większych, a do tego kilka plastikowych szufladeczek czy organizatorów. Większość mniej więcej opisane typu "wyświetlacze", "wemos", "przetwornice" choć już mniejszą drobnicę mam w woreczkach strunowych w większym kartonie "elektronika drobna". Do tego kilka kartoników projektowych, gdy coś robię i wtedy w nim zbieram potrzebne części. Niby z daleka jako taki porządek, ale ostatnio 3 dni szukałem czujnika ultradźwiękowego odległości, który okazał się być w innym pudełku z poprzedniego zebrania części pod jakiś projekt.

Dlatego pomyślałem, że zrobię taki wątek, by może chętni podzielili się swoimi rozwiązaniami albo pomysłami i coś ciekawego może z tego wyjść. Może da się skorzystać z czyjegoś fajnego rozwiązania, na które samemu się nie wpadło.

Peace

• Lubię! 1

@Marooned Istnieją problemy , których nie da się rozwiązać, albo , które są bardzo trudne do rozwiązania. Popatrz na 'problem komiwojażera'. Ja sam potrzebuję zrobić porządek (i pewnie nie jesteśmy osamotnieni w tym temacie 🙂 )

• Lubię! 1

Ja może nie mam zbyt dużo części, ale korzystam z organizerów NOR-T i NOR-S. Na elementy typu płytki stykowe mam większe a na mniejsze elementy - mniejsze pudełka. Nie jest to może najtańsze rozwiązanie, ale górna cześć organizera jest przezroczysta, więc widzę, co w nim jest, a przegródki są ruchome. Polecam też sprawdzić system Q-Brick (chyba ten), bo tam podobne organizery można składować w skrzynkach mieszczących do pięciu organizerów.

• 2 tygodnie później...

@miro88  Nie mam tego wiele ale już mnie to drażni, poza tym jak znasz przysłowie jak wejdziesz w Nowy Rok , taki cały rok będzie .. Dlatego chciałbym wejść w miarę dobrze.

(edytowany)
34 minuty temu, Preskaler napisał:

Może kogoś to śmieszyć ale uważam, że potrzeba wykorzystania surowców wtórnych powinna każdemu przyświecać. Tak wyglądają moje rozwiązania:

Ja uważam że to też spoko rozwiązanie, na pewno jest oryginalnie. 👍 Też wstawiam kilka fotek (ze wspomnianymi wcześniej segregatorami AVT):

IMG_3176.thumb.JPG.d9cdae401b4cffb48408c05b6cda963e.JPGIMG_3177.thumb.JPG.95b15391dffdaa58e69c24d0b34d7588.JPGIMG_3178.thumb.JPG.7375f3ac458b8e95bdf00e105762c4df.JPG

A tu jeszcze taka półeczka robiona pod te dwa większe plastikowe pudełka (na już większe rzeczy):

IMG_3179.thumb.JPG.b6dad61b01e5cf2e349e4a760f9ca39e.JPG

Edytowano przez BeeKeyPro
  • 3 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...