Skocz do zawartości

Moduł do samochodu [wyświetlacz, CAN-BUS, LoRaWan, GPS, inklinometr, ...]

Pomocna odpowiedź

Dawno mnie tu nie było, a że porwałem się z motyką na Słońce, to pomyślałem, że jak wrzucę tu zajawkę, to będę miał dodatkowy bat nad sobą by robić jakieś postępy od czasu do czasu 😉

W tym roku kupiłem auto (Peugeot Rifter long) i robię z niego microcampera (kilka wyjazdów i tuzin nocy za nami, wrażenia bardzo dobrze wróżą na przyszłość). Część "meblową" pomijam [nie to forum], ale w planach jest również dodatkowa elektronika i generalnie dwa niezależne systemy: jeden związany z samym kamperem [aku, solary, oświetlenie etc], który tu pominę. Drugi system to bardziej precyzyjna elektronika, o której będzie ten wątek.

Założenia systemu to połączenie kilku niezależnych modułów obsługiwanych przez jeden uC - moja pierwsza styczność z ESP32 (do tej pory tylko ESP8266 w postaci Wemos D1 mini w wielu miejscach, w tym w poprzednim aucie - raportował mi pod blokiem po WiFi stan aku, temperaturę i wilgoć).

Cała koncepcja jest w fazie planowania. Chcę w okolicy dużego ekranu umieścić jakiś mały z przyciskami [nie znalazłem małego dotykowego niestety]. Temat jest rozwojowy, ale póki co chciałbym by system ogarniał poniższe rzeczy. W trakcie wyjdzie, czy wszystkie są możliwe.

1. inklinometr [MPU-6050, wyświetlacz] - przy spaniu istotnym okazało się, by auto stało jak najbardziej wypoziomowane, by w nocy nie zjeżdżać na jakąś stronę
  2. zewnętrzna temperatura [CAN, wyświetlacz] - podczas jazdy na 99% przypadków mam podpięty telefon i Android Auto na wyświetlaczu co sprawia, że nie widać zewnętrznej temperatury - ta standardowo widoczna jest tylko na dużym ekranie bez AA, co jest niedopatrzeniem
  3. podgrzewanie foteli [CAN, wyświetlacz, przyciski] - przycisk oraz dioda informująca czy podgrzewanie foteli jest włączone są umieszczone z boku fotela - ogarnianie tego podczas jazdy wymaga chwilowego braku uwagi na drogę - chciałbym to info i sterowanie dorzucić na przód
  4. łatwe sterowanie jasnością wyświetlaczy [CAN, wyświetlacz, przyciski, fotorezystor] - auto ma 16 stopni jasności wewnętrznych wyświetlaczy (ekran plus zegary) i niestety jest to słabo zaprojektowane - za dnia chce się mieć przynajmniej 14/16, a nocą całe to światło mocno oślepia plus zegary odbijają się w bocznej szybie (spora wada projektowa) - wtedy trzeba zjechać jasnością do <4/16 by dało się bezpiecznie jechać nocą - przyciski są za kierownicą i podczas jazdy mało wygodne plus fajnie, jakby całość była sterowana automatycznie na podstawie zewnętrznej jasności
  5. raportowanie pozycji [LoRa, GPS] - skoro w planach spanie w aucie, to i zostawianie go w różnych miejscach i ciekawe trasy, zatem chciałem spróbować, czy LoRaWan będzie miało wystarczające pokrycie by wysyłać "w eter" pozycję auta [plus dodatkowe info jak np. poziom aku czy temp], którą mogę odczytać domową automatyką, moim telefonem etc
  6. otwieranie okien przy wyłączonym silniku [CAN, wyświetlacz, przyciski] - minusem szyb elektrycznych jest to, że można nimi sterować jedynie z włączonym silnikiem, co się nie sprawdza podczas spania; nad ranem gdy wietrzymy to jest na to obejście, bo wszystkie 4 okna można otwierać/zamykać przytrzymując przycisk na pilocie, ale chciałbym móc to robić bez pilota i może bardziej precyzyjnie typu "tylko jedno okno na 2cm" [mam owiewki, a pilotem super ciężko jest idealnie trafić w odpowiednie otwarcie]
  7. sterowanie ogrzewaniem postojowym (webasto) [wyświetlacz, przyciski] - na razie nie ma, ale jest w planach i mam z tyłu głowy przygotowanie do tematu
  8. poziom (na)ładowania dodatkowego akumulatora[wyświetlacz] - na razie nie ma, ale jak wyżej

obraz.thumb.png.332d322bba49855f37f47a21bef9b5f0.png

• Lubię! 2

(edytowany)

To żywy projekt w https://wokwi.com/

Jeśli jakiegoś modułu nie mają, to można dodać swój (te 3 zielone) i nawet go okodować, by jakoś tam udawały prawdziwe. Np. ten Fake GPS wziąłem stąd: https://wokwi.com/projects/374620704692532225 - kliknij sobie biały trójkąt na zielonym tle by odpalić symulację i rzuć okiem w konsolę. Po chwili pojawi się sparsowany komunikat z GPS.

Ja dziś odkurzyłem swój moduł GPS, ale 2h mi zeszło na szukaniu dlaczego dostaję bzdury tylko by w końcu odkryć, że był przestawiony na binarny protokół... udało mi się to przestawić i już dostaję pakiety NMEA, które sobie łatwo zdekoduję.

Edytowano przez Marooned
  • Lubię! 1

@Marooned , dzięki za info. Fajnie, że założyłeś wątek, będę zaglądał. Też "kręcę się" trochę wokół tego tematu, bazując na $GNRMC + api google maps i u mnie z dokładnością wskazywania pozycji to tak różnie (nawet do 30m), tyle, że w domu przy oknie. Także chętnie poczytam przemyślenia na ten temat.

gps_ublox-neo-m8l.jpg

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.