Skocz do zawartości

Moduł do samochodu [wyświetlacz, CAN-BUS, LoRaWan, GPS, inklinometr, ...]

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

To żywy projekt w https://wokwi.com/

Jeśli jakiegoś modułu nie mają, to można dodać swój (te 3 zielone) i nawet go okodować, by jakoś tam udawały prawdziwe. Np. ten Fake GPS wziąłem stąd: https://wokwi.com/projects/374620704692532225 - kliknij sobie biały trójkąt na zielonym tle by odpalić symulację i rzuć okiem w konsolę. Po chwili pojawi się sparsowany komunikat z GPS.

Ja dziś odkurzyłem swój moduł GPS, ale 2h mi zeszło na szukaniu dlaczego dostaję bzdury tylko by w końcu odkryć, że był przestawiony na binarny protokół... udało mi się to przestawić i już dostaję pakiety NMEA, które sobie łatwo zdekoduję.

Edytowano przez Marooned
  • Lubię! 2

@Marooned , dzięki za info. Fajnie, że założyłeś wątek, będę zaglądał. Też "kręcę się" trochę wokół tego tematu, bazując na $GNRMC + api google maps i u mnie z dokładnością wskazywania pozycji to tak różnie (nawet do 30m), tyle, że w domu przy oknie. Także chętnie poczytam przemyślenia na ten temat.

gps_ublox-neo-m8l.jpg

• 1 miesiąc później...

Tempomat mam fabrycznie w aucie i to niezły gamechanger. Ależ wygodnie się jedzie, jak przez godzinę czy nawet więcej nie trzeba nogami niczego naciskać, tylko palcem wszystko kontrolować.

Ale w temacie całego projektu mam przestój i dwa zonki:

1) Moduł LoRa, który kupiłem okazuje się nie wspierać LoRaWan - wyszedł brak wiedzy przy kupowaniu - zatem ta część na razie odpada całkowicie
2) Mimo wielu poszukiwań zarówno z multimetrem jak i po sieci i pytań na grupach tematycznych o moim aucie, nadal nie mam wiedzy, gdzie mogę się wpiąć w magistralę CAN. Na ODBII nie jest wystawiona, a jeszcze nie znalazłem dostępnej wiązki. Tu trochę zawód, że nie udało mi się znaleźć żadnego podręcznika serwisowego z opisaną elektryką.

Za to kupiłem ze 4 różnej wielkości wąskie wyświetlacze i sprawdzam, który się bardziej nada, ale większość bibliotek ma problemy by dobrze oddać na nich kolory, ale to mniejszy problem, zawsze mogę wystawiać dane w innej kolejności i będzie git.

Ale klasycznie, 7 projektów na raz, więc i postępy powolne.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...