Skocz do zawartości

Przewodowe przełączniki elektryczne/do światła IoT

_Shadow_

Pomocna odpowiedź

Czy istnieją i ktoś produkuje może przełączniki elektryczne i do światła IoT, które komunikują się po kablu zamiast bezprzewodowo? Najlepiej po Ethernecie.

Mieszkam w starej kamienicy w centrum miasta i przyszedł w końcu czas na całkowitą wymianę instalacji elektrycznej, bo niektóre elementy ma tak stare, że można ją nazwać zagrożeniem pożarowym.

Chciałem więc przy okazji niektóre gniazdka i przełączniki do oświetlenia zamienić na inteligentne, żeby zrobić sobie jakiś tam basic smart home.

Rzecz w tym, że otoczenie jest już mocno hałaśliwe pod kątem sygnałów radiowych, już nawet od samej liczby routerów sąsiadów.

Nie chcę dodawać więcej szumu radiowego, żeby nie ryzykować, że IoT czy komputery nie będą mogły się stabilnie komunikować.

Dnia 22.12.2024 o 20:52, _Shadow_ napisał:

Nie chcę dodawać więcej szumu radiowego, żeby nie ryzykować, że IoT czy komputery nie będą mogły się stabilnie komunikować.

Popularne systemy komunikują się radiowo np. na 433 MHz nie powinno to w żaden negatywny sposób wpływać na działania IoT/komputerów. Nawet nowe urządzenia na 2,4 GHz też nie powinny nic "psuć". Jeśli szukasz rozwiązań przewodowych to oczywiście są takie, ale coraz więcej osób wybiera systemy bezprzewodowe, aby nie trzeba było tworzyć wielkich szaf sterowniczych i ciągnąć "zbędnych" przewodów. Jeśli faktycznie tylko przez przewidywane zakłócenia chcesz iść w stronę łączności przewodowej to raczej bym odradzał 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.