Skocz do zawartości

Sterowanie led za pomocą Arduino

PanczaX

Pomocna odpowiedź

Cześć, chciał bym uzyskać efekt pływającego led u siebie w klubie i wiem że jest taka możliwość za pomocą arduino . Mam wiedzę elektryczną ale nie potrafię programować . Efekt jaki chciał bym uzyskać możecie zobaczyć na filmiku poniżej . Nigdy nie pisałem żadnego programu ani nic podobnego jestem totalnie zielony w temacie . Fajnie by było jak by był jeszcze jakiś panel sterujący z pozycji tabletu lub innego urządzenia . Proszę o wszelkie informacje co trzeba kupić, wskazówki co zrobić i jak to podłączyć 🙂 

https://drive.google.com/file/d/11kehOeOuHBkd_6woiSX2SE_wciaS4T7f/view?usp=drivesdk

Pozdrawiam 

Edytowano przez PanczaX

@PanczaX , można na arduino, ale wspominasz o tablecie sterującym, a to kojarzy się z wifi/bt, czyli bardziej z esp32, które ma wbudowane te interfejsy. Na rynku masz różne taśmy z adresowalnymi led (np. WS2812B/SK6812).

Jeżeli faktycznie chcesz nauczyć się i zrobić samemu, wtedy na początek kupiłbym esp32 (dowolny lub wroom-32d/e, ewentualnie wersję "u" z antenką) + krótką listwę neopixel (np. 8 led) + konwerter poziomów logicznych 3.3V->5V (o ile listwa wymaga sterowania sygnałem 5V), a jako zasilacza użył ładowarki od telefonu. Oprogramować możesz w arduino-ide (np. biblioteka "fastled" lub od adafruit), a nawet w micropythonie (thonny). Jeżeli przerośnie cię to, wtedy chociaż nie wydasz niepotrzebnie większej kwoty.

Swoją drogą na rynku masz już gotowe kontrolery adresowalnych taśm led (to tylko przykład), oparte także o esp32 i sterowane smartfonem. Czy chcesz jednak tworzyć sam?

W symulatorze "wokwi" można podejrzeć wirtualne projekty esp32 + neopixel, np: arduinomikropytka

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

4 godziny temu, orb777 napisał:

@PanczaX , można na arduino, ale wspominasz o tablecie sterującym, a to kojarzy się z wifi/bt, czyli bardziej z esp32, które ma wbudowane te interfejsy. Na rynku masz różne taśmy z adresowalnymi led (np. WS2812B/SK6812).

Jeżeli faktycznie chcesz nauczyć się i zrobić samemu, wtedy na początek kupiłbym esp32 (dowolny lub wroom-32d/e, ewentualnie wersję "u" z antenką) + krótką listwę neopixel (np. 8 led) + konwerter poziomów logicznych 3.3V->5V (o ile listwa wymaga sterowania sygnałem 5V), a jako zasilacza użył ładowarki od telefonu. Oprogramować możesz w arduino-ide (np. biblioteka "fastled" lub od adafruit), a nawet w micropythonie (thonny). Jeżeli przerośnie cię to, wtedy chociaż nie wydasz niepotrzebnie większej kwoty.

Swoją drogą na rynku masz już gotowe kontrolery adresowalnych taśm led (to tylko przykład), oparte także o esp32 i sterowane smartfonem. Czy chcesz jednak tworzyć sam?

W symulatorze "wokwi" można podejrzeć wirtualne projekty esp32 + neopixel, np: arduinomikropytka

A co sądzisz o WLED i ESP32 ?

Przed chwilą, PanczaX napisał:

A co sądzisz o WLED i ESP32 ?. Wszystko chciałem opiąć linią 12V z z zasilaczem około 500 wat bo by było około 30 metrów taśmy 

@PanczaX , w sumie nic, bo widzę to pierwszy raz na oczy, chociaż wygląda na dosyć ciekawe, gotowe rozwiązanie. Do dłuższych przewodów, odległości, nie zaszkodzi pewnie jakiś wzmacniacz sygnału sterującego, żeby toto właściwie mrugało, chociaż tam w obrazkach z opinii ktoś postanowił sabotować izolację. Poczekaj aż temat trochę rozwinie się, bo na forum są ludzie, którzy znają się i doradzą, o ile uaktywnią się. Na tym etapie mają pewnie lekki lęk pierwotny, że zechcesz to zrobić ich ryncoma, hehe (sucharek).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.