Skocz do zawartości

Regulator fazowy (trojfazowy)

Pomocna odpowiedź

35 minut temu, jand napisał:

Takie transoptory jak MOC3041 mają wewnętrzny układ wykrywania zera aby załączać się tylko w jego okolicach (redukcja zakłóceń). Absolutnie nie nadają się do sterowania fazowego, a jedynie do grupowego.

Są i oczywiście takie które nie mają układu załączania w zerze i możesz włączać kiedy chcesz...mam tak choćby w zgrzewarce która ostatnio robiłem 👍😉 

38 minut temu, jand napisał:

Pewnie równolegle. 

Przepraszam za błąd...oczywiście chodzi o równolegle dołożenie stycznika... 

40 minut temu, jand napisał:

A po co je odciążać, przecież one się nie zużywają.

Ale tyrystor to półprzewodnik który z pewnością będzie się grzał...często softstarty mają już wbudowany stycZnik lub mają specjalne wyjście do sterowania takim stycznikiem...ta "zasada" akurat często się powtarza

Wczoraj znalazłem schemat (na pierwszy rzut oka) prostego  falownika...🤔 Na kilku różnych stronach opisany...kilka układów CD, dwa ne555, jeden sterownik trójfazowy do igbt, stopień mocy i gotowe...wrzucam schematy i linki, jako że wy się znacie to coś możecie w tej materii powiedzieć..w sensie czy ma szansę działać 

vfd.thumb.jpg.89dbb49a6764a59dc22b72dad7989cfd.jpg

https://paktechpoint.com/3-phase-vfd-circuit-diagram/

https://www.circuits-diy.com/how-to-build-a-3-phase-vfd-circuit/

Gra warta świeczki bo elementy by kosztowały w granicy 150zl i mogło by być s tego fajne urządzenie 🤔

@_LM_ znalazłem ciekawy moduł, egs032 (procek eg8030) jest to kompletna płytka generatora trójfazowego spwm z driverami do mosfety/igbt...niestety akurat ta wersja trójfazowa ma do wyboru tylko dwie częstotliwości 50/60Hz więc nie za bardzo się nadaje do sterowania silnikiem, chociaż zastanawia mnie czy by wyszedł z tego softstart bo w sumie nie zależy mi na utrzymaniu momentu w całym zakresie obrotów, jest możliwość podpięcia potencjometru i regulowanie nim szerokości modulacji w pętli otwartej...jak myślisz? sterowanie tylko napięciem bez zmiany częstotliwości da zamierzony efekt?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.