Skocz do zawartości

Regulator fazowy (trojfazowy)

Pomocna odpowiedź

Witam panstwa...draze dalej temat sterowania regulatorow trojfazowych....o ile sterowanie jednofazowym jest dla mnie zupelnie zrozumiale, o tyle sterowanie (algorytm) trojfazowe jest dla mnie nie do konca oczywiste...chodzi mi o  uklad gwiazda/trojkat bez przewodu neutralnego. Znalazlem taki temat na elektrodzie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2554352.html i patrzac na ponizszy schemat przebiegow sterowanie powinno chyba sie odbywac na takiej zasadzie jak omowil to autor powyzszego tematu... czyli, wykrywam zero kazdej fazy (za pomoca przewodow L/N) jak ma to miejsce  w detektorze zera jednofazowym, odczekuje 30 stopni przebiegu do punktu naturalnej komutacji i od tego momentu odliczam opoznienie zalaczenia triakow/tyrystorow dla odpowiedniej mocy jak ma to miejsce w standardowym regulatorze jednofazowym

00028025.thumb.jpg.0c85a4a36d2cf2c4a4cfe514faae9ee1.jpg

ponizej zolta kreska jest zaznaczony punkt naturalnej komutacji (moment wylaczenia triakow i punkt w ktorym zaczynam odliczac czas opoznienia), kolorowymi kropkami zaznaczylem przejscie przez zero kazdej z faz (od tego momentu czekam 30 stopni przebiegu...

Z.thumb.png.2cd93d9b3590b3cabe5f1fe7a1913e5e.png

potrzebuje potwierdzenia czy ide dobrym tropem i cos takiego sterowane w ten sposob ma szanse dzialac...niestety autor z elektrody nie podzielil sie czy taki sposob sterowania zdal egzamin...

(edytowany)

Moge podłączyć jako obciążenie zwykle żarówki 230v połączone w gwiazdę do takiego regulatora 3f?? (Wiem że gdybym podłączył je w trójkąt to by spłonęły)

Edytowano przez farmaceuta

7 minut temu, _LM_ napisał:

Możesz trzy w gwiazdę albo sześć w trójkąt 

Dokładnie tak myślałem 👍😉 a wiesz czym się różni sterowanie grupowe od fazowego tak zgrubsza? (Na schemacie to jest grupowe?? ) 1128642677_grupowe_z_555_9648(1).thumb.gif.d7bd81eab41d95eacd8657fa6b186e02.gif to by mi ułatwiło sprawę, bo nawet często był opis że w takich softstartach jedna faza jest na sztywno...co by mi dało 33% mniej lutowania😅

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Sterowanie fazowe

• Zasada działania: Sterowanie fazowe polega na włączaniu i wyłączaniu zasilania w określonym momencie cyklu napięcia sieciowego (najczęściej sinusoidalnego). Włączenie następuje w określonej fazie cyklu, co pozwala na regulację mocy dostarczanej do obciążenia.
  • Zastosowanie: Często stosowane w ściemniaczach oświetlenia, regulatorach mocy grzałek oraz w napędach silników.
  • Zalety: Płynna regulacja mocy, możliwość precyzyjnego dostosowania mocy do potrzeb.
  • Wady: Generowanie zakłóceń elektromagnetycznych (EMI), które mogą wpływać na inne urządzenia elektroniczne.

Sterowanie grupowe

• Zasada działania: Sterowanie grupowe polega na włączaniu i wyłączaniu zasilania na całe okresy napięcia sieciowego. Moc dostarczana do obciążenia jest regulowana przez zmianę liczby włączonych i wyłączonych okresów.
  • Zastosowanie: Często stosowane w przemysłowych systemach grzewczych, gdzie precyzyjna regulacja mocy nie jest tak istotna, ale ważne jest zmniejszenie zakłóceń elektromagnetycznych.
  • Zalety: Mniejsze zakłócenia elektromagnetyczne (EMI) w porównaniu do sterowania fazowego, prostsza konstrukcja układów sterujących.
  • Wady: Mniej płynna regulacja mocy, może powodować większe wahania temperatury w systemach grzewczych.
  • Pomogłeś! 1

Grupowe załączasz fazy grupami na przykład sto pełnych cykli załączenia sto pauzy, fazowe podobnie jak w regulatorach mocy żarówek. To najprościej bez GPT a z posiadaną wiedzą 

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

@roz @_LM_ dzięki wielkie za odpowiedź👍 teraz już kupuje😉 czyli jeśli bym sterował te dwa triaki ze schematu powyżej jak ma to miejsce w regulatorze fazowym to będę miał regulator fazowy...@roz a Ty coś czaisz z takich rzeczy? Schemat powyżej, do tego mikrokontroler i dwa transoptory do wykrywania zera, wyjdzie z tego softstart czy raczej lipa? sakramencko nie chce mi się lutować tylko po to żeby sprawdzić 😅

@farmaceuta nie bawiłem się takimi rzeczami, nie miałem potrzeby.

Kiedyś przez dwa lata robiłem w utrzymaniu ruchu, ale tam były gotowe falowniki, soft starty itp. Jednak nie kręciło mnie to, bo oprócz elektryki trzeba było w smarach się babrać a to mnie odpycha.

Więc nie, nie mam doświadczenia w temacie.

@_LM_ jestem na tyle leniwy już, że nie chciało mi się tego wszystkiego pisać z palca - tyle, co tam jest z GPT to pamiętam z książek.

• Lubię! 1

Ok spoko👍. Dzięki wielkie @roz 😉 

Jeszcze pytanko do Ciebie @_LM_ bo Ty możesz wiedzieć (już poruszyliśmy ten temat przy zgrzewarce) mianowicie prądy udarowe...czyli tak, regulacja fazowa daje płynną regulację w całym zakresie, ale jako że ja chcę to wykorzystać do obciążenia indukcyjnego to im "dalej" od szczytu tym prąd udarowy będzie większy...to może lepiej by było zastosować to sterowanie grupowe? Silnik i tak ma dużą bezwładność więc rozdzielczość sinusa sieci mi w zupełności wystarczy do spokojnego rozruchu a za to triaki/tyrystory bym załączał w szczycie co by dało najmniejszy z możliwych prądów udarowych...nie ukrywam że takie rozwiązanie dało by mi jeszcze uproszczenie jeśli chodzi o program, zmniejszyło by zakłócenia, i przedłużyło żywotność stopnia mocy...jak Ci się wydaję?

Guzik z tego...jednak rozdzielczość jeż za niska(sinus) zapomniałem że potrzebuje jeszcze czasu wyłączenia który na początku trwa dosyc długo a to już duże opóźnienia...no nic zrobię fazowo i tyle😅

Nom, sterowanie grupowe to tak średnio nadaje się do silników. Chyba że chcesz napędzać coś w stylu nawiewu 1f do pieca CO bo tak to tam jest realizowane

• Lubię! 1

@farmaceuta chcesz tym sterować 3 fazowy silnik indukcyjny? Jedyne co uzyskasz to mniejszy moment i większe grzanie silnika. Takie silniki trzeba sterować przez zmianę częstotliwości zasilania czyli falownikiem.

• Lubię! 1

@Harnas chce z tego zrobić jedynie softstart...po spokojnym rozkręceniu silnika będzie już chodził na ful mocy, i tak pewnie trzeba by dać szeregowo stycznik żeby odciążyć tyrystory...wiem że coś takiego da się zrobić bo jak czytam to takie softstarty tyrystorowe były bardzo popularne w starszych czasach, a nawet używa się ich do dziś...

Dnia 9.01.2025 o 21:55, farmaceuta napisał:

dwa transoptory do wykrywania zera, wyjdzie z tego softstart czy raczej lipa

Raczej lipa.

Takie transoptory jak MOC3041 mają wewnętrzny układ wykrywania zera aby załączać się tylko w jego okolicach (redukcja zakłóceń). Absolutnie nie nadają się do sterowania fazowego, a jedynie do grupowego.

11 godzin temu, farmaceuta napisał:

dać szeregowo stycznik żeby odciążyć tyrystory

Pewnie równolegle. A po co je odciążać, przecież one się nie zużywają.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.