Skocz do zawartości

Czym są: RTOS, wielozadaniowość, taski?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, w nawiązaniu do wczorajszego krótkiego wspomnienia na czacie podsyłam jeszcze raz link:

Wiem, że kolega @ethanak już wspomniał o "wielozadaniowości bez wywłaszczania" zapewne do poszukania w google. Tak też zrobię, jednak jeśli ktoś ma ochotę napisania czegoś więcej o tym co możemy zobaczyć na tym filmie. Dla mnie to nowość.

Czy to jest tożsame ze słynnym , a również mi nieznanym, RTOS, freeRTOS-em? Czy to całkiem co innego?

W czym to lepsze od funkcji z millis które też przecież pracują "w tym samym czasie".

Ktoś w komentarzach do filmu wspomniał o kłopotach ze zmiennymi globalnymi i ich dostępnością dla różnych "wątków"? Dobrze to nazywam?

Napiszcie coś, jeśli macie ochotę, bo temat wydaje się, dla mnie, bardzo ciekawy.

• Lubię! 2
10 minut temu, Santiago napisał:

Wiele nad tym myślę, mam nadzieje , że kiedyś sam rozwiążę ten problem.

Że to jest twój blog? No nie żartuj 

Nie, oraz prawie nie siedzę w internecie (oprócz Forbota), po prostu myślę nad tym tematem , ponieważ jest dość trudny , a jednocześnie praktyczny.

Tu zgoda wszystko jest fajnie póki system nie zaczyna sypać błędami, zawieszać się i tak dalej. Ja trochę czasu używam RTOSa, wymusiło to na mnie używanie esp32. No ale wszystko dla ludzi, ja sobie kupiłem kurs od Mateusza Salomona @msalamon co prawda na STM32 ale co do zasady RTOS działa podobnie na esp

(edytowany)
1 godzinę temu, SOYER napisał:

Czy to jest tożsame ze słynnym , a również mi nieznanym, RTOS, freeRTOS-em?

Taski występują w Windowsie (co prawda w postaci mocno zdegenerowanej), UNIXach i pochodnych, MacOSie, Androidzie, RTOSach wszelkiej maści, a nawet w co poniektórych wersjach DOS-a. Tak że trudno tu mówić o jakiejś tożsamości.

1 godzinę temu, SOYER napisał:

jednak jeśli ktoś ma ochotę napisania czegoś więcej

Chcesz żeby Ci skopiować pięć pierwszych wyników z gógla czy sam sobie znajdziesz?

A tak przy okazji - zarówno FreeRTOS jak i wersja użyta w ESP32 (multicore) są bardzo dobrze udokumentowane.

Edytowano przez ethanak
7 godzin temu, ethanak napisał:

Chcesz żeby Ci skopiować pięć pierwszych wyników z gógla czy sam sobie znajdziesz?

Raczej na zasadzie czy to faktycznie jest przydatne w amatorskich zastosowaniach esp32. Czy nie rodzi więcej problemów niż zysków w w miarę prostych przykładach. Dlaczego lepiej/gorzej to niż „zwykłe” pisanie szkicu… 

Tego typu praktyczne rady, jak to na forum.

@SOYER poczytałeś o tej wielozdaniowości czy może trzeba skopiować artykuł z wikipedii? Przeczytaj, wtedy pogadamy. Artykuł jest krótki, nie zmęczysz się, a jak już się dowiesz co to jest to się będziemy zastanawiać czy jest lepsze i kiedy jest lepsze 1)

Gdzie się podział ten dawny @SOYER któremu wystarczyło rzucić hasło "automat skończony" i już za chwilę twierdził "jakie to proste" 😞

---

1) praktycznie zawsze. Przygotowałem kilka pseudokodów ale zanim pokażę musisz wiedzieć ogólnie o co chodzi. Wybacz - forum to nie interfejs do googla czy wikipedii.

• Lubię! 2

Wrzucę "5 groszy".

W zeszłym tygodniu ruszyłem swój post na grupie ESP32 na FB. Właśnie o rozbiciu programu na rdzenie w ESP32. Szybko sprowadzono mnie na ziemię, że to jest piękne, ale trzeba pamiętać o ilości pamięci RAM w ESP32, której bardzo szybko zabraknie.

Ratunkiem trochę jest SPI-RAM (PSRAM).

Niestety na tę chwilę odpuściłem temat, bo mój Lolin32 nie posiada na pokładzie PSRAM.

No, jak się buduję czytaki albo zaawansowane GUI to faktycznie PSRAM jest potrzebny. W większości przypadków te 320kB jest wystarczające. 

2 minuty temu, roz napisał:

Szybko sprowadzono mnie na ziemię, że to jest piękne, ale trzeba pamiętać o ilości pamięci RAM w ESP32, której bardzo szybko zabraknie.

Kto Ci takich bzdur naopowiadał?

Na Lolin32 odpalam wszystkie moje gadające ustrojstwa (sam syntezator mowy potrzebuje dwóch rdzeni do pracy), z odpalonym BT, WiFi, asynchronicznym serwerem WWW i innymi bajerami. A PS-RAM nie pomoże z prostej przyczyny - wszystko co potrzebne do wielozadaniowości musi bezwzględnie być przechowywane w podstawowej pamięci RAM.

Jak nie wierzysz to spróbuj odtworzyć któryś z moich projektów.

• Lubię! 1
1 minutę temu, _LM_ napisał:

jak się buduję czytaki albo zaawansowane GUI to faktycznie PSRAM jest potrzebny

W czytaku PS-RAM jest potrzebny do przechowywania książek i to w praktyce tyle. A co do gujów... ten mój guj w "modelarstwie kolejowym" może być? A ustrojstwo mało że ma kolorowego guja z dotykiem, to jeszcze gada i odpala serwer www... wszystko na podstawowej pamięci. 

O to mi chodziło tylko ty to koledze wytłumaczyłeś dosadnie 🙂 ja wiem że te 320k to tak na prawdę kosmiczna wartość i trzeba się postarać żeby to zapchać. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...