Skocz do zawartości

Czym są: RTOS, wielozadaniowość, taski?

SOYER

Pomocna odpowiedź

Cześć, w nawiązaniu do wczorajszego krótkiego wspomnienia na czacie podsyłam jeszcze raz link:

Wiem, że kolega @ethanak już wspomniał o "wielozadaniowości bez wywłaszczania" zapewne do poszukania w google. Tak też zrobię, jednak jeśli ktoś ma ochotę napisania czegoś więcej o tym co możemy zobaczyć na tym filmie. Dla mnie to nowość.

Czy to jest tożsame ze słynnym , a również mi nieznanym, RTOS, freeRTOS-em? Czy to całkiem co innego?

W czym to lepsze od funkcji z millis które też przecież pracują "w tym samym czasie".

Ktoś w komentarzach do filmu wspomniał o kłopotach ze zmiennymi globalnymi i ich dostępnością dla różnych "wątków"? Dobrze to nazywam?

Napiszcie coś, jeśli macie ochotę, bo temat wydaje się, dla mnie, bardzo ciekawy.

• Lubię! 2

10 minut temu, Santiago napisał:

Wiele nad tym myślę, mam nadzieje , że kiedyś sam rozwiążę ten problem.

Że to jest twój blog? No nie żartuj 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Tu zgoda wszystko jest fajnie póki system nie zaczyna sypać błędami, zawieszać się i tak dalej. Ja trochę czasu używam RTOSa, wymusiło to na mnie używanie esp32. No ale wszystko dla ludzi, ja sobie kupiłem kurs od Mateusza Salomona @msalamon co prawda na STM32 ale co do zasady RTOS działa podobnie na esp

(edytowany)
1 godzinę temu, SOYER napisał:

Czy to jest tożsame ze słynnym , a również mi nieznanym, RTOS, freeRTOS-em?

Taski występują w Windowsie (co prawda w postaci mocno zdegenerowanej), UNIXach i pochodnych, MacOSie, Androidzie, RTOSach wszelkiej maści, a nawet w co poniektórych wersjach DOS-a. Tak że trudno tu mówić o jakiejś tożsamości.

1 godzinę temu, SOYER napisał:

jednak jeśli ktoś ma ochotę napisania czegoś więcej

Chcesz żeby Ci skopiować pięć pierwszych wyników z gógla czy sam sobie znajdziesz?

A tak przy okazji - zarówno FreeRTOS jak i wersja użyta w ESP32 (multicore) są bardzo dobrze udokumentowane.

Edytowano przez ethanak

7 godzin temu, ethanak napisał:

Chcesz żeby Ci skopiować pięć pierwszych wyników z gógla czy sam sobie znajdziesz?

Raczej na zasadzie czy to faktycznie jest przydatne w amatorskich zastosowaniach esp32. Czy nie rodzi więcej problemów niż zysków w w miarę prostych przykładach. Dlaczego lepiej/gorzej to niż „zwykłe” pisanie szkicu… 

Tego typu praktyczne rady, jak to na forum.

@SOYER poczytałeś o tej wielozdaniowości czy może trzeba skopiować artykuł z wikipedii? Przeczytaj, wtedy pogadamy. Artykuł jest krótki, nie zmęczysz się, a jak już się dowiesz co to jest to się będziemy zastanawiać czy jest lepsze i kiedy jest lepsze 1)

Gdzie się podział ten dawny @SOYER któremu wystarczyło rzucić hasło "automat skończony" i już za chwilę twierdził "jakie to proste" 😞

---

1) praktycznie zawsze. Przygotowałem kilka pseudokodów ale zanim pokażę musisz wiedzieć ogólnie o co chodzi. Wybacz - forum to nie interfejs do googla czy wikipedii.

• Lubię! 2

Wrzucę "5 groszy".

W zeszłym tygodniu ruszyłem swój post na grupie ESP32 na FB. Właśnie o rozbiciu programu na rdzenie w ESP32. Szybko sprowadzono mnie na ziemię, że to jest piękne, ale trzeba pamiętać o ilości pamięci RAM w ESP32, której bardzo szybko zabraknie.

Ratunkiem trochę jest SPI-RAM (PSRAM).

Niestety na tę chwilę odpuściłem temat, bo mój Lolin32 nie posiada na pokładzie PSRAM.

No, jak się buduję czytaki albo zaawansowane GUI to faktycznie PSRAM jest potrzebny. W większości przypadków te 320kB jest wystarczające. 

2 minuty temu, roz napisał:

Szybko sprowadzono mnie na ziemię, że to jest piękne, ale trzeba pamiętać o ilości pamięci RAM w ESP32, której bardzo szybko zabraknie.

Kto Ci takich bzdur naopowiadał?

Na Lolin32 odpalam wszystkie moje gadające ustrojstwa (sam syntezator mowy potrzebuje dwóch rdzeni do pracy), z odpalonym BT, WiFi, asynchronicznym serwerem WWW i innymi bajerami. A PS-RAM nie pomoże z prostej przyczyny - wszystko co potrzebne do wielozadaniowości musi bezwzględnie być przechowywane w podstawowej pamięci RAM.

Jak nie wierzysz to spróbuj odtworzyć któryś z moich projektów.

• Lubię! 1

1 minutę temu, _LM_ napisał:

jak się buduję czytaki albo zaawansowane GUI to faktycznie PSRAM jest potrzebny

W czytaku PS-RAM jest potrzebny do przechowywania książek i to w praktyce tyle. A co do gujów... ten mój guj w "modelarstwie kolejowym" może być? A ustrojstwo mało że ma kolorowego guja z dotykiem, to jeszcze gada i odpala serwer www... wszystko na podstawowej pamięci. 

O to mi chodziło tylko ty to koledze wytłumaczyłeś dosadnie 🙂 ja wiem że te 320k to tak na prawdę kosmiczna wartość i trzeba się postarać żeby to zapchać. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.