Skocz do zawartości

Ocena pierwszych efektów mojego lutowania

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry,

zacząłem już wcześniej lutować, tylko że nie tak profesjonalnie. Dlatego postanowiłem zrobić ten kurs.

Nakładałem cyny na padach i zlutowałem goldpiny. Mogłoby to lepiej wyglądać. Myślę, że jest to spowodowane przez kilka rzeczy:

1. Niewłaściwa temperatura. Mam stację lutowniczą z 50W, którą mogę nastawić do 500°C. Na początku lutowałem przy temperaturze ponad 300°C, ale musiałem często czekać więcej niż 5 sek., żeby cyna się roztopiła. Później grzałem z coraz większą temperaturą, na końcu nawet 500°C. Ale może to było za gorące, bo przez to te nóżki goldpinów się poluzowały.

2. Zniszczony grot. Wydawało mi się przed pierwszym lutowaniem, że grot był w porządku, ale po kilka lutowań widać było, że nie był dobrej jakości. Więc podmieniłem go na nowy, i lutowało się od razu lepiej.

3. Same goldpiny. Wziąłem je z innej płytki, ucinając nóżki (były bardzo długie) obcinaczkami bocznymi. I może przeszkadzały mi te nieregularnej długości nóżki przy lutowaniu.

To było moje doświadczenie. Proszę też o ocenę, jak wygląda moja płytka. Może jest jakaś uwaga, na którą warto zwrócić uwagę?

Pozdrawiam

IMG_20250119_122434.thumb.jpg.8eca7cdca37bfd46058f6b7b1920dc8c.jpgplytka2.thumb.jpg.6c78ec64c5eb678c09da2c6f9a090da5.jpg

• Lubię! 2

(edytowany)

Luty są prawidłowe.

Nie pracuj z tak wysoką temperaturą, (mi najwygodniej 280...320 stopni) grot się szybko utlenia.
Moc lutownicy faktycznie za mała - odczujesz to bardzo np. przy większych obszarach masy gdzie ciepło ucieka.

Teraz spróbuj rozlutować to 😉

Edytowano przez roz

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.