Skocz do zawartości

Amstrad GT 65 - wymiana bezpiecznika T 2A V250 i sprawdzenie zasilacza

sokot

Pomocna odpowiedź

Witam,

Nabyłem amstrada retro z monitorem zielonym gt 65. Monitor jak przyjechał miał uszkodzoną obudowę w niewielkim stopniu więc pewnie kurier przywalił w coś ale po podklejeniu jest ok. Podłączyłem go do sieci i po włączeniu wydał syk ze 2 sekundy i się włączył. Później już się nie nie włączał w ogóle. Rozkręciłem go i zauważyłem że bezpiecznik się przepalił. Chodzi dokładnie o bezpiecznik T 2A V250 (o co chodzi z tą literką T?). podaje link do instrukcji serwisowej

https://www.cpcwiki.eu/imgs/1/1f/Service.manual.cpc664.ctm644.gt65.pdf

Widać go na stronie 23. Na pewno wymienię ten bezpiecznik ale z instrukcji wynika że on jest bezpośrednio podłączony do wyjścia zasilacza (takiego wewnętrznego w obudowie - to ponad 30 letnia maszyna) więc nasuwa się pytanie czy aby zasilacz nie jest padnięty i nie daje zbyt dużego lub niskiego napięcia. Mam dość dobry multimetr więc mógłbym zmierzyć wyjścia z zasilania tylko za bardzo nie wiem/nie umiem doczytać jaki tam prąd ma wychodzić ui na jakich pinach. zasilacz ma 2 wtyczki które idą do głównej płyty monitora. Jedna ma 4 wejścia (kable w niej na przemian to żółty i czerwony) - do niej (do jednego skrajnego pinu) jak widać na instrukcji podpięty jest ten bezpiecznik. Drugi wtyk z zasilacza ma 2 wyjścia (oba na kablach brązowych) i to jest jak widać podpięte do przycisku power na monitorze. Prosiłbym o sugestie.

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowano przez sokot

(edytowany)

Jest wielce prawdopodobne, że w tak wiekowym zasilaczu kondensatory elektrolityczne straciły swe podstawowe parametry. Ja bym radził ich wymienić. Jeśli zależy Ci jednak na oryginalności to nie rób hurtowej wymiany a indywidualnie pomierz każdy z nich. Oczywiście po wylutowaniu z układu. Optyczne oględziny też mogą być pomocne. Należy sprawdzić czy kondensatory nie są rozdute (górna powierzchnia kondensatora nie jest płaska lecz wygięta) oraz czy wokół podejrzanego kondensatora elektrolitycznego nie ma śladów wycieku? Można spróbować wymienić i po wymianie bezpiecznika sprawdzić czy monitor będzie prawidłowo pracował. Bezpiecznik z oznaczeniem T prawdopodobnie jest b. tzw. zwłocznym - czyli przez ileś tam milisekund potrafi wytrzymać większy prąd niż te nominalne 2A. W chwili uruchamiania jest pobierany większy prąd a później się on stabilizuje na niższym poziomie (np. 1,2 A).

Edytowano przez Preskaler
  • Lubię! 1

16 godzin temu, Preskaler napisał:

Jest wielce prawdopodobne, że w tak wiekowym zasilaczu kondensatory elektrolityczne straciły swe podstawowe parametry.

Ba, Jest wręcz pewne! I tu jest kilka ale, bo...zasilacz jest zasilaczem transformatorowym i te elektrolity zawsze coś tam mają a nawet gdyby to za nimi są stabilizatory więc ? Można zapytać autora co rozumie przez zwrot "...Podłączyłem go do sieci i po włączeniu wydał syk ze 2 sekundy i się włączył..." Jak się właczył to co było na ekranie? Czy świecił? Czy tylko kontrolka led się świeciła? Idale ten syk? Czy to było wysokie napięcie  z trafa czy bardziej zwarcie gdzieś po nieskiej stronie albo brzęczenie blach przeciążonego trafa? Ja bym dał tam bezpiecznik WTA 2,5A lub 3,15A i na chwilę włączył. Gorzej już nie będzie a jeśli nie spali się bezpiecznik wtedy szukać dalej w kondensatorach. A jeśli spali się od razu sprawdzić mostek gretza czy któraś z diod w mostku nie padła?

Zakładam że sprzęt jest na "nasze" napięcie a nie na 110V czy 127V (bo takie też można u nas trafić)

Cytat

Mam dość dobry multimetr więc mógłbym zmierzyć wyjścia z zasilania tylko za bardzo nie wiem/nie umiem doczytać jaki tam prąd ma wychodzić ui na jakich pinach. zasilacz ma 2 wtyczki które idą do głównej płyty monitora.

Masz również schemat więc ... na początek zmierz jakie napięcie wychodzi z trafa. Wypnij wtyczkę 4 pin. Ustaw przyrząd na V~ (AC zakres >20V) i przy wypiętej wtyczce , a właczonym wyłączniku pomiędzy  1-3  oraz 2-4. Jedno z tych (bo nie wiem od której strony będziesz liczył) ma mieć około 11-13V a drugie 15-18V.
Z Twoją wiedzą prądów bym nie mierzył , opierałbym się tylko na napięciach.

Powodzenia. I uważaj przy pomiarach. Szkoda życia.

Ja zacząłbym od zrobienia podstawowych pomiarów bez podłączania zasilania. Czy między fazą a neutralnym od mostka gretza jest zwarcie. Nie powinno być. Czy linia + i - po mostku gretza także ma zwarcie, to przy okazji jak już pomiary są także robione. Aby się upewnić, można ustawić multimetr na test diody i sprawdzić każdą z diód

• Nie zgadzam się! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Hej, sory że dopiero teraz odpisuję.
Okazało sięże to uderzenie o którym  wspomniałem w na początku rozwaliło nie tylko obudowę ale przekrzywiło też płytkę na lampie od kineskopu po odczepieniu płytki okazało sięże lampa jest pęknięta tak że nie pozostaje mi nic innego jak szukać kineskopu ten prawdopodobnie stracił próżnie, lub zostawić sprzęt na części.

Pozdrawiam serdecznie i dzię kuję za odpowiedzi.

7 godzin temu, DeadGeneratio napisał:

Czy między fazą a neutralnym od mostka gretza jest zwarcie.

Przepraszam że się odezwę ale ... Jakiej fazy i jaki neutralny? Mostek zasilany jest za transformatorem więc pisze się np. na wejściu mostka, a nie fazy i neutrany. To się źle kojarzy i może mieć nieprzewidywalne skutki.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.