Skocz do zawartości

Rotel RA-820Bx4 - zanikanie kanałów, przepalanie bezpieczników F601/F602

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry,

Posiadam wzmacniacz rotel RA-820Bx4 i mam z nim następujący problem: Często przepalały się bezpieczniki które wychodzą na kolumny. Objawiało się to tak że przed przepaleniem często traciłem lewy ub prawy kanał który czasami wracał po przestawianiu pokrętła ze stereo na monno lub pokrętła wyboru źródła a czasami po prostu padał bezpiecznik. Na początku je po prostu wymieniałem później pomyślałem że dobrym pomysłem będzie wymiana kondensatorów. Sprawdziłem też stare i nie wymieniałem wszystkich bo niektóre trzymały swoje wartości. Po wymianie tych gorszych, jakość odsłuchu naprawde poszła w górę przełącznik mono-stereo teraz dawał bardzo słyszalną róźniecę głębi przy stereo. Pomyślałem że to pomogło - no niestety nie do końca co prawda bezpiecznik żaden jeszcze mi się nie przepalił ale od czasu do czasu są te "efekty" tracenia jadnego z kanałów. I teraz potrzbowałbym waszej pomocy. Poniżej załączam schemat. bezpieczniki o których mowa to F601 i F602. Głośniki mam podpięte pod Remote speakers czasami podpinam słuchawki (ten sam efekt się pojawia). źródło wybrane to CD (tutaj nie ma znaczenia czy wybiore inne - nie pomaga). Proszę podpowiedzieć jeśli macie taką wiedzę które elementy mogły by być podejrzane abym je pomierzył ewentualnie wymienił. Pozdrawiam serdecznie.
Marcin

Rotel-RA-820BX4-Service-Manual.pdf

Witam.

Moim zdaniem na te przepalenia bezpiecznków na wyjściach głośnikowych w dużej mierze mają wpływ tzw. zimne luty. Radziłbym wziąć lupkę w rękę i przelecieć wzrokiem wszytkie luty elementów które są przykręcone do środkiem przechodzącego radiatora. A co do przerw... czy zaników dzwięku to ważny jest stan czystości styków przełączników (trzeba spryskać czymś do czyszczenia styków) i luty. To samo tyczy się potencjometrów. 

Zacznij od tego. Pozdrawiam.

Witam!

A nie czasem głośniki niskotonowe w kolumnach nie zacierają się w szczelinach?

Te bezpieczniki chronią końcówki mocy przed zwarciem wyjścia do masy....na 18 urodziny dostałem amplituner Technicsa z takim rozwiązaniem, kilka lat temu kupiłem wzmacniacz NIKKO TRM-650, gdzie są bezpieczniki i jeden był spalony, wzmacniacz ma ponad 45 lat, ale po naprawie bezpiecznik się nigdy nie spalił.

Zmierz multimetrem kolumny, bo może 2Ω mają i za chwilę spalisz wzmacniacz

(edytowany)

Dziękuję za odzew. na pewno posprawdzam luty. Co do kolumn czy imepdancje trzeba mierzyć na samym głośniku cy można na wyjściu - pytam bo mam tam bardzo dziwne śruby podobne do ampuli ale to nie to i nie wiem jak odkręcić (jeśli ktoś wie co to za rodzaj to prosiłbym o info) Mierzyłem zatem na wyjściu i jest w okolicach 4 Ohm jedna ma 3,7  druga ciut powyżej 4. Kolumny powinny mieć 8 Ohm bo czytałem w ich opisie więc na pewno jest za mało (chyba że 8 razem czyli 4+4 wtedy jest okl) ale nie mierzyłem na samym głośniku jescze 

20250202_121441.jpg

Edytowano przez sokot

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

23 godziny temu, Kuba83 napisał:

i za chwilę spalisz wzmacniacz

To nie jest tak, że za chwilę spalisz?  Żeby przepalił się bezpiecznik to trzeba głośno słuchać muzyki, na kolumnach o mniejszej impedancji. Rośnie również temperatura radiatora itd.   Wyjście głośnikowe ma potencjał zbliżony do masy (przynajmniej taki powinien być w normalnych warunkach dla składowej stałej). Najczęściej bezpiecznik ten jest w celu ochrony kolumny gdyż ma się spalić kiedy pojawi się tam składowa stała na wskutek usterki stopnia końcowego.
Głośnik niskotonowy najprościej sprawdzać baterią nawet 1,5V ale ogniwo 3,6V będzie lepsze. Należy podłaczyć pod głośnik i słuchać (ma być pojedyńczy tylko "trzask" bez "chrobotu" i obserwować wychylenie membramy. Zmieniając naprzemiennie polaryzację baterii, obserwować ile się wysuwa w przód i w tył (bez dodatkowych dźwięków).

A puki co, to teraz autor szuka tylko gdzie mu "ginie" sygnał, bo wspomniał że już się bezpieczniki nie palą.

Takich dokładnie wyjść nie widziałem, ale to wygląda że te końce sześciokątne się odkręca by podłożyć pod nie oczko z przewodem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.