Skocz do zawartości

Problem z wgraniem kodu do arduino uno r4 wifi

extend91

Pomocna odpowiedź

Witam, mam problem z wgraniem kodu do uno r4 wifi. Pokazuje się cos takiego:

Cytat

Waiting for gdb server to start...[2025-02-10T08:49:48.819Z] SERVER CONSOLE DEBUG: onBackendConnect: gdb-server session connected. You can switch to "DEBUG CONSOLE" to see GDB interactions.
"C:\\Users\\exten\\AppData\\Local\\Arduino15\\packages\\arduino\\tools\\openocd\\0.11.0-arduino2/bin/openocd" -c "gdb_port 50000" -c "tcl_port 50001" -c "telnet_port 50002" -s "c:\\Users\\exten\\AppData\\Local\\Temp\\.arduinoIDE-unsaved2025110-2376-1j92iru.2d3bl\\Blink" -f "C:/Users/exten/AppData/Local/Programs/Arduino IDE/resources/app/plugins/cortex-debug/extension/support/openocd-helpers.tcl" -f interface/{programmer.protocol}.cfg -f {programmer.transport_script} -f "C:\\Users\\exten\\AppData\\Local\\Arduino15\\packages\\arduino\\hardware\\renesas_uno\\1.2.2/debugger/R7FA4M1AB.cfg"
Open On-Chip Debugger 0.11.0+dev-gab95bac57-dirty (2021-05-11-10:45)
Licensed under GNU GPL v2
For bug reports, read
        http://openocd.org/doc/doxygen/bugs.html
CDRTOSConfigure
embedded:startup.tcl:26: Error: Can't find interface/{programmer.protocol}.cfg
in procedure 'script' 
at file "embedded:startup.tcl", line 26
[2025-02-10T08:49:48.872Z] SERVER CONSOLE DEBUG: onBackendConnect: gdb-server session closed
GDB server session ended. This terminal will be reused, waiting for next session to start...

Mam najnowszą wersję arduino ide, pobrane najnowsze pliki do płytki r4 wifi z zakładki "menadzer płytek". Uno podłączone do laptopa przez kabel usb c , w programie mam dobrze wybrany port i rodzaj płytki. Dodam że odinstalowałem i zainstalowałem arduino ide i dalej tak samo. Ma ktoś może jakiś pomysł?.

0000.thumb.png.69b835ba57e5bfcbb0051f4520207c4b.png0000.png

• Lubię! 1

@extend91 czy to nowa, oryginalna płytka, czy coś wcześniej już na nią wgrywałeś? Jak dokładnie widoczna jest płytka na liście portów COM?

Płytka to klon od polskiego sprzedawcy. Tak, wcześniej normalnie był program na płytce i wszystko działało, nie rozumiem pytania "Jak dokładnie widoczna jest płytka na liście portów COM?". Wydaje mi się ze jakimś cudem płytka jest uszkodzona, ponieważ sprawdzałem tą płytkę na trzech różnych laptopach i na każdym z nich wywala ten błąd.

A tam nie trzeba zewrzeć zworką pinu "download"?

Swoją drogą dziwny  koncept, żeby do mikrokontrolera z dolnej półki dołożyć komunikację wifi/bt zrobioną na dużo mocniejszym esp.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.