Skocz do zawartości

Płytka Nucleo i X-NUCLEO-IHM04A1

Pomocna odpowiedź

Napisano

cześć,

zrobiłem kurs STM32L4 (jest super) i teraz w wolnej chwili chciałbym rozszerzyć moją płytkę (NUCLEO-L476RG) o płytkę x-nucleo-ihm04a1 tj. brush dc motor driver exception board.

Czy mógłby mi ktoś w prostych słowach wyjaśnić w jaki sposób mogę rozpocząć programowanie w STM32CubeIDE rozpocząć programowanie takiego układu ?

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi  bo straciłem już kilka dni na grzebaniu w st.com. 

Na stronie kamami z tym produktem jest takie coś:

IKS.thumb.jpg.b45a4a4d5a78851cfe98f0bb07f9d644.jpg

Zdziwiłbym się gdyby ST nie dało stu kilo firware'u do ich produktu, to jak by nie było wtedy ST. Na stronie podanej przez Treker'a w zakładce Tools & Software widać takie coś:

ST.thumb.jpg.6cd45825c8e214eae2e2cab04c659672.jpg

16 godzin temu, Treker napisał:

@stanbb miło słyszeć, że kurs Ci się podoba 🙂

Powiedz na czym dokładnie utknąłeś w kontekście X-NUCLEO-IHM04A1, czy widziałeś film na stronie producenta, który zatytułowany jest "Getting started with dual DC motor driver expansion board"? Znajdziesz go tutaj ▶ https://www.st.com/en/ecosystems/x-nucleo-ihm04a1.html#

Dzięki, ale to już przeszedłem. Teraz chciałbym korzystając z wiedzy z kursu STM32L4 pójść dalej z X-NUCLEO-IHM04A1. W moim projekcie (STM32 Project) w STM32CubeIDE dla płytki jak w kursie powinienem dodać biblioteki do obsługi rozszerzenia pobrane z st.com (jak na filmiku), tak przynajmniej mi się wydaje. Czy to się da wyklikać czy trzeba ręcznie kopiować do projektu ? Mogę wziąć main.c z któregoś przykładu (nie ma dla mojej płytki ale ok) zmergować z main.c z projectu i przekopiować biblioteki do mojego projektu ręcznie. Strasznie dużo czasu to zajmuje i nie wiem czy robię to dobrze, a nadal project jest niekompilowalny. Byłbym wdzięczny za jakąś wskazówkę.

@stanbb no niestety, tutaj jest różnica między np. Arduino, a "prawdziwym" programowaniem mikrokontrolerów. Takie temat zajmują więcej czasu, gotowa biblioteka to i tak duże ułatwienie. Czy użyć gotowej biblioteki od ST? To już zależy od Ciebie i tego, co chcesz uzyskać. Możesz po prostu samodzielnie napisać funkcję, które będą komunikowały się z układem L6206 na płytce - odczytaj tylko z dokumentacji połączenia i dalej pełna dowolność.

Doświadczenie podpowiadałoby, że nawet, jeśli coś da się wyklikać, to czasami lepiej ręcznie skopiować biblioteki i samodzielnie podłączyć je do projektu. Unikasz wtedy ewentualnych nieprzyjemności podczas aktualizacji środowiska (a konkretniej interfejsu graficznego).

• Lubię! 1
Dnia 12.02.2025 o 14:12, Treker napisał:

@stanbb no niestety, tutaj jest różnica między np. Arduino, a "prawdziwym" programowaniem mikrokontrolerów. Takie temat zajmują więcej czasu, gotowa biblioteka to i tak duże ułatwienie. Czy użyć gotowej biblioteki od ST? To już zależy od Ciebie i tego, co chcesz uzyskać. Możesz po prostu samodzielnie napisać funkcję, które będą komunikowały się z układem L6206 na płytce - odczytaj tylko z dokumentacji połączenia i dalej pełna dowolność.

Doświadczenie podpowiadałoby, że nawet, jeśli coś da się wyklikać, to czasami lepiej ręcznie skopiować biblioteki i samodzielnie podłączyć je do projektu. Unikasz wtedy ewentualnych nieprzyjemności podczas aktualizacji środowiska (a konkretniej interfejsu graficznego).

ok, dzięki

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...