Skocz do zawartości

Multiplekser analogowy sterowany ESP32

Pomocna odpowiedź

Witam, mam do podłączenia pod amplituner 4 źródła dźwięku, chciałbym zdalnie wybierać źródło z którego aktualnie amplituner dostaje dźwięk. Podłączone będzie jedno wejście, a dostawać sygnał będzie z multipleksera. Multiplekser będzie przy amplitunerze(3m odległości max) a źródła dźwięku od 25 do 35m od multipleksera(komputer, projektor,telefon,radio). Jak się za to zabrać aby kabel po drodze nie zbierał szumów z otoczenia?(W jednym korytku pójdą również kable od czujników, elektrozaworów, dwa od kamer itp) Chciałem zrobić to na CD4052 ale nie wiem czy to dobry pomysł, pozatym nie jestem przekonany do takiego "gołego" rozwiązania. Wolałbym coś zamontowane na płytce PCB i wlutowac się do wejść przewodami 🙂 Na botlandzie znalazłem coś takiego: 

https://botland.com.pl/multipleksery-8-bitowe/7192-modul-z-multiplekserem-analogowo-cyfrowym-74hc4051-sparkfun-bob-13906-5904422369835.html

Czy to spełni swoje zadanie przełączania dźwięku z kilku źródeł  przez esp32? 

Przepraszam za taki chaos w poście ale nie znam się na fachowym nazewnictwie i terminologii.

Przede wszystkim te kable będą zbierać wszystko co się da przy tej długości. Szczególnie jeśli pójdą razem z całą resztą zakłócaczy.

A co do 4052 - teoretycznie się nie nadają, ale widziałem go w torze audio profesjonalnego magnetofonu (Akai, nie pamiętam typu).

Chyba użyłbym przekaźników sygnałowych, przewody łączeniowe muszą być ekranowane ale to chyba wiesz 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@_LM_ przy tej długości i intencjonalnym dodaniu zakłóceń ekranowanie nie wystarczy, musi być symetryczne źródło/odbiornik sygnału i kabel taki jak estradowy (dwie żyły w porządnym ekranie, taki elektroakustyczny odpowiednik skrętki). Trochę drogi... 

Poza tym kable tej długości idą z reguły oddzielnie, daleko od zakłóceń.

Co do przekaźników zgadzam się, jakieś dwucewkowe bistabilne (jak będę w domu to nawet konretny model podam jeśli trzeba)

• Lubię! 1

Spróbuję dobrać się do przycisków wyboru źródła dźwięku w amplitunerze, może uda się to sterować przez esp32 I robić zworke na wejściu które ma być aktualnie odtwarzane. Może uda się w ten sposób całkiem ominąć ten multiplekser cholerny

Przed chwilą, ethanak napisał:

Akurat multiplexer to najmniejszy problem... ale co ja tam wiem 😉

No dla Ciebie pewnie tak ale dla mnie to wyzwanie bo jestem zielony. A na te 35m odległości między źródłami dźwięku a amplitunerem chyba zastosuje transmiter audio po LANie i te 35m puszcze skrętką ekranowaną. Może coś z tego wyjdzie 🙂

To jest jakieś rozwiąznie, bo puszczenie sygnału audio w takich warunkach wymagałoby trochę więcej wiedzy. Da się, ale nie dla zielonego i jak na rachunkach za sprzęt policzysz zera to możesz się zdziwić że jest o dwa więcej niż planowałeś

4 minuty temu, ethanak napisał:

To jest jakieś rozwiąznie, bo puszczenie sygnału audio w takich warunkach wymagałoby trochę więcej wiedzy. Da się, ale nie dla zielonego i jak na rachunkach za sprzęt policzysz zera to możesz się zdziwić że jest o dwa więcej niż planowałeś

A jeśli nie wypali pomysł z rozebraniem amplitunera i dostaniem się do przycisków wyboru źródła dźwięku to jak się zabrać za ten multiplekser? Wolałbym coś samemu zmajstrować z przekaznikami lub jakimiś układami przełączającymi niż kupować gotowca  😉

Sorry dopiero doczytałem że to 35 metrów a nie centymetrów. To musi iść sygnałem różnicowym

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.