Skocz do zawartości

Multiwibrator astabilny

Pomocna odpowiedź

13 godzin temu, miro88 napisał:

U mnie działa z diodami: czerwona, niebieska, żółta, zielona dla R1,R4 =330 Ohm jak i 660 Ohm.

To bardzo ciekawe zjawisko, którego wyjaśnienie byłoby bardzo pouczające. Dzięki temu można by przewidywać w jakich sytuacjach wyniki z symulatora będą wiarygodne, a w jakich bardzo przybliżone lub całkowicie odmienne od zachowania układów rzeczywistych.

Teoretycznie, przy idealnych i identycznych elementach, multiwibrator nie powinien działać - przełączać się z jednego stanu w drugi. Jednak ponieważ rzeczywistość nie jest idealna układ działa.

Co spowodowało, że w pewnych przypadkach pokazanych powyżej wyniki z symulatora różnią się diametralnie od działania rzeczywistego układu? 
1. Czy symulator i zastosowane w nim modele zawiodły - dlaczego?
2. Czy rzeczywiste układy są poddane jeszcze innym wpływom - zakłóceniom (99%, że tak jest), których nie uwzględnia model w symulatorze?

• Lubię! 1

(edytowany)

@Sylba

Sprawdż to samo na innych wersjach LTSpice. Możesz np. pozamieniać  LED-y z rezystorami lub narysować od nowa ten schemat.

Gdzieś tam musi być jakiś krzaczek, że nie działa.

Sam też wyrysowałem schemat multiwibratora astabilnego w LTSpice, ale symulacja na razie mi idzie trochę kulawo. Muszę się poduczyć 🙂.

Edytowano przez miro88

(edytowany)

23 godziny temu, miro88 napisał:

Sprawdż to samo na innych wersjach LTSpice. Możesz np. pozamieniać  LED-y z rezystorami lub narysować od nowa ten schemat.

Gdzieś tam musi być jakiś krzaczek, że nie działa.

Mam dwie wersje LT Spice: XVII(64x) 17.0.37.0 oraz nową (x64) 24.0.12. W obu wynik jest ten sam tzn. dla układu i wartości jak na schemacie  

Multiwibrator_ast_sch_8.thumb.png.56e76577081d7bddc94c6059a60a6f5e.png wynik jest Multiwibrator_ast_6a.thumb.png.d3ec2f2ceb7d680cecb87efd31917c1e.png

Być może trafiłem przypadkowo na błąd w procedurze przeliczającej LT Spice (o tym za chwilę).

Inną kwestią jest to, że przyjąłem w modelu nominalne wartości elementów, co nie pokrywa się z warunkami rzeczywistymi (tolerancja używanych rezystorów to +/-5%,  kondensatorów elektrolitycznych > +/-10%, a rozrzut parametrów LED i tranzystorów też może być spory.

Na błąd w programie może wskazywać fakt, że gdy zmienię wartość jednego z rezystorów 4,7k o 1 Ohm na 4699 Ohm, symulacja działa zgodnie z przewidywaniami.

Multiwibrator_ast_sch_7.thumb.png.d79108e423cd06cf0075c7013b0c8515.pngMultiwibrator_ast_7.thumb.png.7b86da66f548a10923b02266d32eaf46.png

Jakie z tego przykładu wypływają wnioski:

1. Korzystając z symulatorów trzeba pamiętać o tym, że wprowadzając dane nominalne elementów tworzymy modele, które odbiegają od rzeczywistości
  2. Należy z pewną nieufnością podchodzić do wyników symulacji
  3. Bezwzględnie weryfikować wyniki symulacji wprowadzając wartości elementów z uwzględnieniem tolerancji lub sygnały zakłócające
  4. Weryfikować wyniki symulacji dokonując pomiarów i obserwacji
  5. Analizować odstępstwa od przewidywanego działania
Edytowano przez Sylba
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.