Skocz do zawartości

Instalacja pytesseract RPi5

mmllmm

Pomocna odpowiedź

Witam,

Jestem początkujący w temacie RPi .

Do projektu który staram się uruchomić potrzebna jest instalacja poniższych komponentów.

!pip install opencv-python
!pip install pytesseract
!sudo apt-get install tesseract-ocr

Opencv i tessarreact zainstalowałem ( chociaż w przypadku opencv zastosowałem metodeę "sudo apt-get install " zamiast tej sugerowanej (pip)

Cytat

Mam problem z instalacją pytesseract ponieważ metoda pip informuje o problemie:

error: externally-managed-environment × This environment is externally managed ╰─> To install Python packages system-wide, try apt install python3-xyz, where xyz is the package you are trying to install. If you wish to install a non-Debian-packaged Python package, create a virtual environment using python3 -m venv path/to/venv. Then use path/to/venv/bin/python and path/to/venv/bin/pip. Make sure you have python3-full installed. If you wish to install a non-Debian packaged Python application, it may be easiest to use pipx install xyz, which will manage a virtual environment for you. Make sure you have pipx installed. See /usr/share/doc/python3.11/README.venv for more information. note: If you believe this is a mistake, please contact your Python installation or OS distribution provider. You can override this, at the risk of breaking your Python installation or OS, by passing --break-system-packages. hint: See PEP 668 for the detailed specification.

Kiedy próbuję użyć metody:

sudo apt-get install pytesseract

mam komunikat że " Nie udało się odnaleźć pakietu  pytesseract"

W jaki sposób mogę zainstalować pytesseract jeśli pip nie działa? Ewentualnie co powinienem zrobić aby pip zadziałał poprawnie?

Edytowano przez mmllmm

(edytowany)
Dnia 29.03.2025 o 20:47, mmllmm napisał:

W jaki sposób mogę zainstalować pytesseract jeśli pip nie działa?

Co znaczy "nie działa"? Bo jeśli informuje o problemie to na samym końcu podaje co trzeba zrobić żeby problem rozwiązać. Warto jednak czytać to co te dziwne polecenia wypisują.

U mnie:

sudo pip3 install pytesseract  --break-system-packages

chciał zadziałać tyle że go przerwałem bo mi niepotrzebny.

Również bez sudo i bez breaka też.

I zajrzyj na https://pypi.org/project/pytesseract/ do sekcji prerequisites, bo on jednak trochę wymaga.

Edytowano przez ethanak
  • Pomogłeś! 1

dziękuję 

sudo pip3 install pytesseract  --break-system-packages ---- >zainstalowało,mam nadzieje poprawnie.

Dzięki tez za linka do wymagań.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.