Skocz do zawartości

Ciągła wiadomość "ERROR" przy podłączeniu BLE HM-10 do Arduino UNO

Brodson

Pomocna odpowiedź

Hej, próbuję podłączyć moduł BLE HM-10 do Arduino UNO. Podłączyłem go w taki sposób photo_2025-04-02_12-55-34.thumb.jpg.274e804950a896842474434e42190469.jpg 

Wiem, że połączenie RX wchodzące do modułu BLE powinno mieć 3,3V, a ja podaję 5V. Z tego, co rozumiem, 5V powinno być tolerowane przez ten moduł. Do Arduino został wgrany poniższy kod.

#include <SoftwareSerial.h>

SoftwareSerial BTSerial(2, 3);

void setup() {
  Serial.begin(9600);
  BTSerial.begin(9600);

Serial.println("Hm-10 Bluetooth module connected!");
}

void loop() {
  if (BTSerial.available()) {
    char data = BTSerial.read();
    Serial.print("Data received from Bluetooth: ");
    Serial.println(data);
  }

if (Serial.available()) {
    char data = Serial.read();
    BTSerial.write(data);
    Serial.print("Data sent from Serial to Bluetooth: ");
    Serial.println(data);
  }
}

Po podłączeniu zasilania w Arduino IDE na Serial Monitorze pojawiają się takie rzeczy 2062790791_Screenshot2025-04-02at12_53_42.thumb.png.e00484586dcc6f949794a0f351d1fc67.png

Bardzo proszę o pomoc, jeśli ktoś ma pomysł na temat tego, co może być przyczyną tego problemu.

Czy w takim przypadku jeżeli wpiąłem to w sposób załączony na obrazku to uszkodziłem BLE czy wystarczy, że uda mi się osiągnąć odpowiednie napięcie i problem powinien zniknąć?

(edytowany)
57 minut temu, Brodson napisał:

Czy w takim przypadku jeżeli wpiąłem to w sposób załączony na obrazku to uszkodziłem BLE czy wystarczy, że uda mi się osiągnąć odpowiednie napięcie i problem powinien zniknąć?

Ja się nie znam zbyt dobrze, ale myślę, że układ mógł przeżyć, jeżeli nie był za długo podpięty, ale zawsze warto spróbować, choć jeżeli układ się uszkodził w części, to mogą być potem błędy, ale nie mam z tym doświadczenia, kiedyś niechcący pomyliłem + i - na akcelerometrze i chyba działa, ale to coś innego niż zła polaryzacja, ale myślę, że jest 50% szans, że będzie działać. Można sprawdzić, po podłączeniu do zasilania, czy dioda się świeci.

Pozdrawiam Jan K. 

Edytowano przez janek_kl
zmiana treści komentarza

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

@Brodson koledzy Cię niepotrzebnie straszą. Moduł żyje, bo wysyła dane. Dla bezpieczeństwa można dać dzielnik napięciowy na linię transmisji  danych z Arduino do modułu.

Łatwiej  będzie się to obsługiwać, jak swoją pętlę loop() zmienisz na coś takiego.

void loop() {
  if (BTSerial.available()) {
    char data = BTSerial.read();
    Serial.print(data);
  }

if (Serial.available()) {
    char data = Serial.read();
    BTSerial.write(data);
    Serial.print(data);
  }
}

Czy ten komunikat ERROR pojawia się samoistnie, czy jako reakcja na coś wysyłanego z terminala?

Może  moduł jest w trybie AT i akceptuje jedynie ściśle określone  "komendy AT" - wszystko inne daje komunikat o błędzie.

Edytowano przez jand

@Brodson w wolnej chwili w pracy wszedłem na sklep Botland (aby nie czytać w obych językach) i tam pisze wyraźnie - toleruje 5V, ale Uart działa tylko na 3,3 - wszystko w temacie. Z tym 'tolerowaniem' jest tak jak z ludźmi, tolerujesz kogoś , ale już się z nim nie chcesz komunikować ... to samo się tyczy układów scalonych

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.