Skocz do zawartości

Arduino przebija prąd??.....

JaboLtron

Pomocna odpowiedź

Witam...

Postanowiłem napisać i może ktoś jak rozwiązać lub naprawić mój problem.....

Otóż jakiś czas temu zakupiłem płytę Arduino rev 3, tylko że tak jakby przez płytkę przebijała prąd (wymienił na inną płytkę ten sam model a problem pozostał)....

Po krótce, zrobiłem prosty projekt:

Prosty projekt przedstawia LED i włącznik.... Po wciśnięciu przycisku daję sygnał wysoki na diodę która się zaświeca.....
Dziwne, że to kilku sekundach gaśnie, ale nie to jest problem, czasem sama się zaświeci (gdy się  do niej zbliżam),nawet kiedy nie wcisnę przycisk, ale największy problem kiedy palcem dotykam jednego z pinów icsp, tak jakby było jakieś przebicie, gdy jeżdżę palcem po pinie tak jakby przewodziło, mnie lub więcej prądu i LED świeci mocniej i mniej......

Nie wiem jestem jakoś naelektryzowany za mocno albo w mieszkaniu panuje duże napięcie.... nie wiem, kupiłem nawet nawilżacz i ustawiłem na 50%.... I w mieszkaniu jest tyle...

Może jakieś pomysły co źle robię albo jak temu zaradzić, dzięki za info...

Chciałem wysłać fimik jak to wygląda to przebicie ale pliki większe niż 50mb jakby co prześlę przez wattsup albo FB...... 

Edytowano przez Treker
Numer telefonu usunięty z treści wiadomości ze względów bezpieczeństwa.

Zasilanie z komputera przez USB, z zasilacza czy z baterii? Kiedyś miałem tak że arduino podpięte do kompa kopało prądem. Okazało się że to dlatego że komputer był podłączony do gniazdka bez uziemienia. Może tu też chodzi o uziemienie?

(edytowany)

Hmmm, ciekawe.... Tak zasilanie że stacjonarnego czyli z gniazdka.... Teraz podłączyłem do lapka z baterii w nim, także jest przebicie....😧..... Przez usb 

Edytowano przez JaboLtron

1 godzinę temu, JaboLtron napisał:

Może jakieś pomysły co źle robię albo jak temu zaradzić, dzięki za info...

Wrzuć fotkę podłączenia, bo kryształowe kule są drogiei ciężko się nauczyć wróżenia z ich wykorzystaniem😉 

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

Ja tyle z tego zrozumiałem że kiedy GPIO są w stanie HI - Z, zbierają zakłócenia z okolicy i program działa w sposób nie przewidywalny.

Edytowano przez _LM_

1 godzinę temu, JaboLtron napisał:

Chciałem wysłać fimik jak to wygląda to przebicie ale pliki większe niż 50mb jakby co prześlę przez wattsup albo FB...... 

Upload na YT i link na forbot

14 minut temu, JaboLtron napisał:

IMG20250405161543.jpg

Reaguje na ICSP, bo piny ICSP są połączone z pinami SPI (10-13)... Zastanawia mnie tylko czemu tyle czasu reaguje na wyłączenie przycisku... Jestem zbyt ślepy na te spaghetti, bo obstawiam, że tam coś jest nie tak...

Takie coś zrobiłem...... Nie zauważyłem aby sama się zapalała dioda LED na płytce.....

Ale co z tą diodą LED na płytce sama świeci..... Jak dotykam pinów icsp, i jak to występuje na każdym pinie jest jakieś przebicie.....

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.