Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam panowie...mam problem z kodem, urządzenie ma ładnie "wyświetlać" dźwięk...(spectrum visializer) czy jak to tam się nazywa...problem u mnie taki że zapala się tylko co druga LED w każdej kolumnie, wstępnie myślałem że może ledy o indeksie parzystym lub nie parzystym są pomijane w kodzie, ale serial monitor szybko obalił tą teorię (pojawiają się liczby parzyste i czasem nie parzyste(choć sprawdziłem to bardzo pobieżnie)) załączam link do filmu jak i stronę projektu na github'ie oraz bibliotekę do FFT... 

https://github.com/s-marley/ESP32_FFT_VU

Biblioteka FFT... https://github.com/kosme/arduinoFFT

Schemat podłączenia...(jedyna różnica u mnie taka że podlutowalem jednym kablem dwa słupki na raz w jack'u i nie dawałem już rezystorów 10k) rezystory 100k zastapione rezystorami 68k (podobno to bez znaczenia) kondensator 100nF... Linein_bb.thumb.png.4357ddd89c873887643836f7eefad514.png

• Lubię! 1

Dalej, czy to pasuje?

#define COLOR_ORDER     GRB           // If colours look wrong, play with this
#define CHIPSET         WS2812B       // LED strip type
#define MAX_MILLIAMPS   2000          // Careful with the amount of power here if running off USB port

zasilanie? Wsy potrzebują 5V i raczej mocniejszego niż słabszego

• Lubię! 1
5 minut temu, ethanak napisał:

@farmaceuta.

Tam chyba w tym frycu masz guzik "schemat" czy w nowych wersjach już nie ma?

Guzik mam...służy do przełączania trybu wyświetlania i ustawiania jasności...to akurat działa... 

4 minuty temu, _LM_ napisał:

Cokolwiek innego daje się wyświetlić? Wiesz w sensie poza słupkami od Audio 

Tak...próbowałem na start zapalić niektóre ledy (biblioteka FastLed) i działa...przedtem jeszcze zapalałem kolejno ledy od 1 do 64 żeby zobaczyć jaki układ podpięcia jest, i zapalają się kolejno...czyli od dołu do góry i przechodzi do następnej kolumny...

5 minut temu, _LM_ napisał:

Dalej, czy to pasuje?

#define COLOR_ORDER     GRB           // If colours look wrong, play with this
#define CHIPSET         WS2812B       // LED strip type
#define MAX_MILLIAMPS   2000          // Careful with the amount of power here if running off USB port

zasilanie? Wsy potrzebują 5V i raczej mocniejszego niż słabszego

Tak..kolory jak i czip się zgadzają co do zasilania to zasilam je z pinu Vin esp32 na którym jest 5v z USB kompa...wiem że to mało dla całej matrycy na raz, ale ustawiam jasność na 5 (0-255) żeby nie zjarać portu

const uint8_t kMatrixWidth = 16;                          // Matrix width
const uint8_t kMatrixHeight = 16;                         // Matrix height
#define NUM_LEDS       (kMatrixWidth * kMatrixHeight)     // Total number of LEDs
#define BAR_WIDTH      (kMatrixWidth  / (NUM_BANDS - 1))  // If width >= 8 light 1 LED width per bar, >= 16 light 2 LEDs width bar etc
#define TOP            (kMatrixHeight - 0)                // Don't allow the bars to go offscreen
#define SERPENTINE     true                               // Set to false if you're LEDS are connected end to end, true if serpentine

Tu masz OK? I czemu każesz nam wyciągać takie informacje? 😞

• Lubię! 1

@ethanak zaszła pomyłka...😅 To schemat pobrany z githuba...nie jest mojego autorstwa😅

20 minut temu, _LM_ napisał:
const uint8_t kMatrixWidth = 16;                          // Matrix width
const uint8_t kMatrixHeight = 16;                         // Matrix height
#define NUM_LEDS       (kMatrixWidth * kMatrixHeight)     // Total number of LEDs
#define BAR_WIDTH      (kMatrixWidth  / (NUM_BANDS - 1))  // If width >= 8 light 1 LED width per bar, >= 16 light 2 LEDs width bar etc
#define TOP            (kMatrixHeight - 0)                // Don't allow the bars to go offscreen
#define SERPENTINE     true                               // Set to false if you're LEDS are connected end to end, true if serpentine

Tu masz OK? I czemu każesz nam wyciągać takie informacje? 😞

Tak, tutaj też wszystko jest ok...a teraz jak na złość chciałem podłączyć od nowa i za cholerę nic się nie wyświetla...ech...😢 Coś nie styka , ale to nie jest problem wyswietlania

39 minut temu, farmaceuta napisał:

ale to nie jest problem wyswietlania

To już zostało ustalone kiedy napisałeś że połączenie przeszło test - diody zaświecały się kolejno. 

• Lubię! 1
2 godziny temu, farmaceuta napisał:

zapalają się kolejno...czyli od dołu do góry i przechodzi do następnej kolumny...

W następnej kolumnie (wierszu) zaświeca się też od dołu (lewej)?

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:
#define SERPENTINE     true

• Lubię! 1
4 godziny temu, orb777 napisał:

W następnej kolumnie (wierszu) zaświeca się też od dołu (lewej)?

Ciężko mi nawet powiedzieć teraz...🤔 Bo to tak nie regularnie świeci, Alexis może w tym być, bo jak jest wyższa amplituda sygnału to tak jak by tak się działo...i już zmieniałem ten parametr na dalsze, ale dla matrycy 8x8...jutro spróbuję to zmienić bez zmiany matrycy (oryginalnie w kodzie 16x16)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...