Skocz do zawartości

Problem z arduino, wyświetlaczem i czujnikiem ultradźwięków HC-SR04

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, 

mam problem z Arduino UNO, do którego próbuję podłączyć wyświetlacz LCD 16x2 z konwerterem I2C oraz czujnik ultradźwiękowy HC-SR04. 

Najpierw podłączyłem tylko wyświetlacz LCD – ekran się świeci (podświetlenie działa), ale nie wyświetla żadnego tekstu, nawet przy najprostszym kodzie typu „Hello, World!”. Używam biblioteki LiquidCrystal_I2C, ustawiam adres 0x27, próbowałem różnych przykładów, ale ekran jest pusty. 

Kiedy dodaję do układu sensor HC-SR04 (trigger i echo podpięte do pinów cyfrowych), przestaje działać wszystko – ani LCD, ani czujnik nie odpowiadają, a Arduino wygląda na zawieszone. 

Testowałem już: 

Podłączenie tylko LCD – świeci się, ale nie wyświetla tekstu. 

Podłączenie tylko HC-SR04 – działa poprawnie. 

Podłączenie obu jednocześnie – nic nie działa. 

Inne adresy I2C, inna biblioteka, nowe przewody – bez efektu. 

Zasilam z USB, kod sprawdzony wielokrotnie, połączenia raczej OK. 

Zaczynam podejrzewać problem z zasilaniem, konfliktem na pinach, albo może wadliwy moduł I2C? 

Czy ktoś miał podobną sytuację? Każda wskazówka mile widziana – dzięki! 

1 godzinę temu, Simone napisał:

Zasilam z USB, kod sprawdzony wielokrotnie, połączenia raczej OK. 

Zaczynam podejrzewać problem z zasilaniem, konfliktem na pinach, albo może wadliwy moduł I2C? 

Ciężko ocenić bez wglądu w kod lub schemat. Jak dokładnie połączyłeś całość. Wyświetlacz nigdy nie działał, czy nagle przestał?

1 godzinę temu, Treker napisał:

Wyświetlacz nigdy nie działał, czy nagle przestał?

Jak go próbowałem podłączyć do tekst się już nie wyświetlał. nie wiem czy działał.

17 godzin temu, farmaceuta napisał:

tam z drugiej strony masz potencjometr...pokrec nim bo częsty "problem" z wyświetlaniem to właśnie źle dobrany kontrast...

w ogóle da się podłączyć potencjometr do wyświetlacze z I2C?

1 godzinę temu, Simone napisał:

w ogóle da się podłączyć potencjometr do wyświetlacze z I2C?

@Simone tam z drugiej strony na konwerterze jest taki niebieski kwadratowy potencjometr, nim trzeba pokręcić 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...