Skocz do zawartości

Po podłączeniu Arduino UNO R3 pod port USB, Windows nie wykrywa urządzenia.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, odgrzewam temat. Jakiś czas temu dostałem Zestaw Arduino, ale leżał do dziś nie odpakowany, z uwagi na brak czasu. Teraz mam trochę wolnego więc chciałem się pobawić, ale pojawił się problem, po podłączeniu płytki windows nie wykrywa urządzenia. Zainstalowałem IDE ze strony arduino.cc, podłączyłem i w menadżerze urządzeń nie widać nic nowego. Sprawdzałem na 2 kablach na 3 różnych laptopach i nigdzie nie ma wykrytego portu com, ani nawet nieznanego urządzenia. Arduino oryginalne z zestawu. Jedyne co, to świeci się świeci zielona dioda on i przy podłączaniu kabla USB do komputera, L mignie szybko ze trzy razy. Wszystkie sterowniki na komputerze zaktualizowane. Jeden kabel był w zestawie, a drugi wziąłem od działającej drukarki. Próbowałem instalować również chińskie sterowniki, ale nic nie dało. Łączność szeregowa funkcjonuje, bo jak podłączam się pod centralę alarmowe to normalnie na COM się łączy.

@piotrekchch witam na forum i przepraszam za późną odpowiedź, ale dopiero teraz dotarłem do tego tematu. Jeśli temat jest aktualny i w nowym Arduino dioda L nie miga cały czas pod podłączeniu zasilania to coś jest źle z płytką (powinien uruchomić się program, który domyślnie miga diodą). Może Arduino jest uszkodzone, byłoby to bardzo, bardzo dziwne, bo w przypadku oryginalnych Arduino takie sprawy praktycznie nie występują, ale nie można tego wykluczyć. Zgłoś sprawę do Botlandu na pewno szybko pomogą 🙂 Napisz na adres [email protected]

Dnia 16.06.2025 o 16:04, piotrekchch napisał:

Płytka rąbnięta.

Rozumiem, że to nic fajnego, ale potraktuj to trochę jak szczęśliwy los na loterii, bo tutaj na forum takie przypadki trafiają się chyba ~raz na 2 lata 😉 Oby dalej było już z górki, powodzenia!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...