Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam...mam taki problem ze dołożyłem moduł BT do mini wieży 2.1 i podczas włączenia modułu BT (jest stosowny guzik) słychać takie "dzwonienie/przydźwięk" podczas ciszy jak i odtwarzania muzyki...zdążyłem się tyle zorientować że problemem najprawdopodobniej jest pętla masy i rozwiązaniem jest zastosowanie przetwornicy izolowanej (filmik poniżej) 

Co o tym sądzicie? 

Najtańsze modułu BT tak już mają, mogą co najwyżej za pozytywkę robić. U ciebie to chyba inaczej jest bo masz minisprzęt zasilany z oddzielnego źródła? A film.. no cóż nad merytoryką nie będę dyskutował 😄 

• Lubię! 1
(edytowany)
6 minut temu, _LM_ napisał:

U ciebie to chyba inaczej jest bo masz minisprzęt zasilany z oddzielnego źródła? 

Wieża jest zasilana z zasilacza laptopowego a moduł jest wbudowany w wzmacniacz (w sensie jest w tej samej obudowie)...zasilanie dla BT wziąłem ze stabilizatora 5v

Edytowano przez farmaceuta
15 minut temu, _LM_ napisał:

możesz to rozrysować lub cyknąć zdjęcie?

Zdjęcia już nie zrobię bo jest całość skręcona...jest sobie "stacja" i do niej podpinam zasilanie i głośniki...sprzęt jest dosyć zaawansowany elektronicznie (JVC) na jednej z PCB (są trzy połączone goldpinami) znalazłem ldo ams1117 5v i do niego połączyłem zasilanie...sygnał podlutowałem pod gniazdo Jack wejścia AUX 

W układach audio przetwornice i zasilacze impulsowe jako źródło zasilania słabo się sprawdzają. Szczególnie te prostsze i tańsze. Mogą powodować właśnie różnego rodzaju słyszalne zakłócenia. Wystarczy zastosować zasilacz zbudowany w oparciu o tradycyjny transformator, aby wyeliminować tego rodzaju zakłócenia.

• Lubię! 1

Pojawić się natomiast mogą przydźwięki sieci (50 Hz). Te jednak można w prosty sposób wyeliminować stosując odpowiedniej wartości kondensatory. i zasilacz stabilizowany.

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

Jak miałem moduł BT 2.1, to on masę audio miał na poziomie 0,7 V, więc podłączenie go do np. radia samochodowego by go zajechało. Może tu była podobna sytuacja? U mnie szumy zredukowała odcięcie anteny PCB i zastąpienie jej kawałkiem drutu zwiniętego w śrubę, tak z 7 mm średnicy. Bez obliczeń oczywiście.

• Lubię! 1
21 minut temu, matsobdev napisał:

Jak miałem moduł BT 2.1, to on masę audio miał na poziomie 0,7 V, więc podłączenie go do np. radia samochodowego by go zajechało. Może tu była podobna sytuacja? 

Nie mam pojęcia...nie znam się 😁 w każdym razie jest dużo filmów na YT o tym że ludzie rozwiązują problem "dzwonienia" poprzez zasilanie modułu bt z dc-dc izolowanej...no i mnie to pomogło, teraz słychać tylko czysty szum głośników 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...