Skocz do zawartości

Zmiana napięcia wyjściowego zasilacza impulsowego(?)

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
Dnia 21.06.2025 o 17:26, farmaceuta napisał:

@jand jak nisko mógłbym zjechać z napięciem?? Bo tam jest ten dzielnik napięcia z R13/R17 on ma za zadanie obniżyć napięcie dla diody opto? 

Co prawda pytanie nie jest skierowane do mnie ale nie ma na nie odpowiedzi, więc dorzucę coś od siebie.
Na obniżanie napięcia po stronie wtórnej nie ma wpływu tylko zmiana dzielnika napięcia przy Tl431. 
Obniżając napięcie trzeba wziąć pod uwagę również napięcie zasilania układu sterującego (kontrolera PWM), które pobierane jest z uzwojenia pomocniczego po stronie pierwotnej transformatora.
Owe napięcie spada wraz ze spadkiem mocy pobieranej z uzwojenia wtórnego i odwrotnie rośnie wraz ze wzrostem mocy pobieranej  z uzwojenia wtórnego transformatora. W uproszczeniu działa to na zasadzie proporcjonalności mocy pobieranej z uzwojeń transformatora. 
Dla stabilnej pracy zasilacza trzeba zapewnić odpowiednie napięcie zasilania układu sterującego w zakresie zgodnym z notą katalogową danego scalaka.

Z praktyki dodam, że przerabiałem podobny zasilacz z 12V na 9V.
Po dokonaniu pomiarów bez podłączonego obciążenia mój zasilacz dawał 12,3V na wyjściu i zapewniał zasilanie układu sterującego na poziomie 10,3V, które to mieści się w zakresie napięć z noty katalogowej 10-30V.
Wraz ze wzrostem obciążenia napięcie zasilające scalak wzrastało:
- przy obciążeniu 0,37A do wartości 16,94V
- przy obciążeniu 1,02A do wartości 17,35V
- przy obciążeniu 3,47A do wartości 17,83V

Natomiast gdy obniżyłem napięcie wyjściowe do 9V bez obciążenia, napięcie na scalaku było za niskie (<10,3V) i nie zapewniało stabilnej pracy zasilacza.
Aby zasilacz po przeróbce pracował stabilnie musiałem obciążyć go prądem co najmniej 15mA co zapewniało zasilanie scalaka na poziomie 10,4V.

Także odpowiadając na pytanie: "jak nisko mógłbym zjechać z napięciem?"
Odp.: to zależy m.in. do tego co opisałem powyżej. 
W elektronice nie ma nic za darmo coś kosztem czegoś.

Edytowano przez fribble3
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Do tego co napisał @fribble3 dodam, że na zmieniającego napięcie wyjściowe w zbyt dużym zakresie czyha jeszcze jedna pułapka.

Mianowicie układy scalone sterujące przetwornicą posiadają szereg zabezpieczeń (nadprądowe, nadnapięciowe itd.). Jeśli naszymi zmianami wymusimy inne warunki pracy niż przewidział konstruktor, to te zabezpieczenia mogą się niespodziewanie uaktywnić.

Sam tego kiedyś doświadczyłem, gdy przy męczeniu podobnej przetwornicy napięcie wyjściowe wpadło  w oscylacje (jakieś 1-2Hz), gdy zbyt mocno próbowałem je zmienić.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...