Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam, mam taki dziwny element i nie mam pojęcia czy to bezpiecznik czy kondensator. Jak szukałem kiedyś w datasheet to niby wychodziło na kondensator, ale jak mierzę jest 0L ohm, 0uF. Ktoś wie może?(Element z laptopa)

Screenshot_20250703-153034 (1).png

Edytowano przez blenderman
(edytowany)
1 godzinę temu, _LM_ napisał:
1 godzinę temu, blenderman napisał:

Ten element widziałem już w 2 laptopach

W którym miejscu mniej więcej?

Płytka epw50 la-g07gp

IMG_20250703_181224504 (1).jpg

Edytowano przez blenderman

To ciekawe bo jeśli miałby to być bezpiecznik to spodziewałbym się oznaczenia Fxx a tutaj CL2? od crystal, ceramic?? Rozumiem że schematu tej płyty nie masz?

• Lubię! 1

Niektórzy producenci laptopów stosują oznaczenia według klucza, C - kondensator, L - LAN czyli kondensator w obwodach odpowiedzialnych za  obsługę sieci w laptopie. Cyfra 2 to numer kolejny kondensatora. Natomiast oznaczenie CP może oznaczać kondensator w obwodach zasilania. Literka P - od power.

Ciekawostką na zamieszczonym zdjęciu jest, że w pobliżu elementu (kondensatora) CL2 mamy obwody sieci LAN.

• Lubię! 2
5 minut temu, Christophorus napisał:

Tak jak pisałem wcześniej.

Czyli doświadczenie wygrało 🙂 jakoś nie przeszło mi przez myśl że w lapku może być potrzebny kondensator 3kV rzeczywiście w obwodzie ochrony przed ESD jest to uzasadnione. 

• Lubię! 1

Natomiast wartość tego kondensatora 10 pF może być zbyt mała dla dolnych zakresów pomiarowych niektórych mierników pojemności. Dlatego pomiar pojemności tego elementu nic nie wykazał. Wynik pomiaru OL.

• Lubię! 1

Wielkie dzięki, już go 2 raz spotykam i zastanawiałem się cały czas co to za element, ale w końcu już wiem, nie chciało mi się wierzyć że to kondensator a jednak.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...