Skocz do zawartości

Pomiar prądu AC za pomocą bocznika i wzmacniacza operacyjnego

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich😉 pasowało by mi zmierzyć prąd jak w tytule...dosyć zacnych wartości (setki amperów) i tak się zastanawiam czy da się to zrealizować na wzmacniaczu 🤔 wiem jak to zrobić dla prądu DC...coś jak schemat niżej... 

FJJCRBNJXEYD0NP.thumb.jpg.536478ccadaaa90625ff1b051b6ac169.jpg

Rozumiem schemat i zasadę działania, no ale nie wiem jak miałbym wprowadzić modyfikacje dla pomiaru AC, bo tam się chyba znak zmienia tak?🤔 (Czy jak się na to mówi)

• Lubię! 1
(edytowany)
8 minut temu, _LM_ napisał:

Setki to jest do ilu? 500 1kA?

O takie coś właśnie...😉 Bocznik bym zrobił z pręta miedzianego fi 8mm i długości około 350mm ( taki akurat mam) co by mi dało około ~0.117 mOhm i spadek 117uV na Amper...posiadam lm358, wiem że on nie ma kompensacji, ale mi to zupełnie nie potrzebne bo jak zmierzę to jest dla mnie bez różnicy czy pokaże 400 czy 500 A...chodzi o to że człowiek na elektrodzie nastraszył mnie tym że może dojść do sytuacji w której prąd zmaleje po dodaniu większej ilości zwoi (temat zgrzewarkowy)

Ps...i po prostu nawinął bym sobie 3 zwoje i sprawdził, potem 4 i test, no i wybrał finalnie odpowiednią ilość zwoi 

Edytowano przez farmaceuta
4 godziny temu, farmaceuta napisał:

jak miałbym wprowadzić modyfikacje dla pomiaru AC, bo tam się chyba znak zmienia

Jeśli wartość średnią przebiegu ma liczyć Arduino, to trzeba na wzmacniacz operacyjny podać dodatkowe napięcie stałe, by przesunąć wszystko w zakres napięć dodatnich.

Można też wartość średnią  otrzymać sprzętowo, stosując układ prostownika na wzmacniaczu operacyjnym i mierzyć gotowe napięcie stałe.

Pamiętaj, że przebieg prądu w zgrzewarkę jest zapewne odkształcony (nie jest to czysta sinusoida), a więc wartość skuteczna (która reprezentuje "właściwości cieplne") nie jest równa wartości średniej. Ale tym przy pomiarach tylko orientacyjnych można w zasadzie się nie przejmować.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
7 godzin temu, jand napisał:

Można też wartość średnią  otrzymać sprzętowo, stosując układ prostownika na wzmacniaczu operacyjnym i mierzyć gotowe napięcie stałe.

@jand możesz to rozwinąć? Pod jakim hasłem tego szukać??

Wystarczy, o ile przebieg ma dodatnie i ujemne półokresy takiego samego kształtu.

Ja bym jednak skoncentrował się na programowym wyliczaniu wartości skuteczniej. Przejrzyj proponowane układy wejściowe do Twojego oscyloskopu "Scoopy" - tam znajdziesz przesuwanie poziomu

• Pomogłeś! 1
(edytowany)

Ten to jest raczej przedstawienie idei takiego prostownika niż użyteczny układ, a dużo nie potrzeba aby mieć prostownik dwupołówkowy https://ep.com.pl/projekty/miniprojekty/15289-idealny-prostownik-dwupolowkowy i tak jak @jand pisze, ciebie interesuje wartość skuteczna (RMS) co pozwoli na oszacowanie energii oddanej do odbiornika. Gdyby przebieg był sinusem to jest łatwe do oblicznia, niestety w twoim układzie sygnał będzie mocno odkształcony. Co utrudni oszacowanie wartości skutecznych 

Edytowano przez _LM_
  • Pomogłeś! 1

@_LM_ właśnie byłem na tej stronie😉 tylko tak...tam potrzeba zasilania symetrycznego tak? (Skąd ja mam je wziąć?) Druga sprawa czy dodając gdzieś potencjometr mogę zarządzać wzmocnieniem??

Zawsze możesz zrobić sztuczną masę, nie masz żadnej książki o elektronice? Ja się jeszcze zastanawiam nad tym co pisał kolega @jand 

22 minuty temu, jand napisał:

Ja bym jednak skoncentrował się na programowym wyliczaniu wartości skuteczniej. Przejrzyj proponowane układy wejściowe do Twojego oscyloskopu "Scoopy" - tam znajdziesz przesuwanie poziomu

Wtedy dałoby się obejść bez prostowników a wyliczaniem wartości sygnału niech zajmie się mikrokontroler. Choć z marszu, bez zagłębienia się w przykłady nie umiałbym nic sensownego zaproponować ...

• Pomogłeś! 1

Chyba zaraz mnie głowa rozboli....🤔 Im więcej czytam tym mniej wiem...co się wydarzy na wyjściu wzmacniacza z pierwszego schematu z bocznikiem jeśli na wejściu nieodwracajacym pojawi się napięcie ujemne? Na wyjściu też będzie ujemne??? 

(edytowany)

Zobacz jak to robi mój ulubiony iżnynier z YT https://www.youtube.com/watch?v=LMT1sn1bKRY  Być może nie potrzebujesz bocznika który może w tych warunkach zakłócać układ a zamiast niego zbudować prowizoryczny przekładnik. Skoro i tak chcesz mierzyć prądy przemienne to chyba niema co kombinować

Edytowano przez _LM_

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...