Skocz do zawartości

l293D

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Czy taki układzik będzie działał?

Jeśli tak to świetnie , jeśli nie to już gorzej ale prosił bym o wyjaśnienie dlaczego...🙂

schemat początkowy

Potrzebuje podłączyć silnik 12V, max 0,55A

pozdrawiam

l293D.thumb.JPG.4043ba17512c576ebe37f7adf2171667.JPG

a jaki będzie dopuszczalny prąd ... w nocie katalogowej można doczytać, że "600mA per chanel" tzn. że można będzie układ obciążyć ~ 1,2A i da radę?

ok... piwo oczywiście:)

a skoro już tu jesteś to mógł byś jeszcze wyjaśnić do czego służą nóżki 1,2E oraz 3,4E... w nocie piszą o jakimś sygnale prostokątnym ale nie bardzo wiem o co chodzi

No niby tak dlatego chciałem połączyć 2 kanały w jeden o większej wydajności prądowej...

dzięki wielki ...

(lepiej zapytać niż puścić kolejny mostek w dym 🙂 )

a skoro już tu jesteś to mógł byś jeszcze wyjaśnić do czego służą nóżki 1,2E oraz 3,4E... w nocie piszą o jakimś sygnale prostokątnym ale nie bardzo wiem o co chodzi

Od PWM są tylko piny Enable1 oraz Enable2 - jeśli będziesz używał PWM do sterowania prędkością musisz podpiąć je do generatora PWM (czyli najprawdopodobniej do uC), a jeśli nie potrzebujesz regulacji obrotów podłącz te wejścia do +5V razem z logiką układu.

No i fefe źle podpowiadasz koledze, bo do 36V to jest napięcie jakim można zasilać silniki silniki, a nie wejścia logiczne układu. Na logikę jest max 7V.

Aha, jak masz wątpliwości, czy prądowo ten mostek będzie wystarczający to, lepiej kup L298 i śpij spokojnie 🙂

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...