Skocz do zawartości

Przycisk włącz/wyłącz jak zrobić?

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam....

Jakiś czas temu zrobiłem projekt z czujnikiem dht11 na wyświetlaczu ic2 na płytce nano.... 

I tu dwa pytanka 

1. rozumiem żeby system zasilić bez kabli, potrzeba np. koszyczka na baterie AA x4? I należy podłączyć koszyk do pinu Vin i gnd?

2. Aby system pobierał prąd i się włączał (system oszczędzania energii), muszę zrobić przycisk włącz/wyłącz, (jest już przylutowany) tylko nie wiem jak napisać kod (szkic w arduino) odnośnie tylko tego przycisku, (reszta już działa)....

Wiem, że piszę może niezrozumiale ale może ktoś zrozumie i pomoże...

Edytowano przez JaboLtron

A czemu nie normalny wyłącznik? Jeśli to Arduino to nawet w uśpieniu będzie żarł prąd. Poza tym 4xAA to może być za mało, do Vin musisz podać przynajmniej 7V.

• Pomogłeś! 1
(edytowany)

No chciałbym aby przyrząd bym mobilny, czyli jednak lepiej z ładowarki na kablu i do wtyczki... Do koszyk trzeba zasilić przynajmniej 6 aa, tak więc 2 pytanie zbyteczne..... Dzięki za odp....

Edytowano przez JaboLtron
1 godzinę temu, JaboLtron napisał:

Do koszyk trzeba zasilić przynajmniej 6 aa, 

Na baterie nie wyrobisz 😉 lepiej dwa ogniwa 18650 połączone szeregowo, max napięcie 8.4v i do tego moduł ladowarki tp4056...nie musisz kupować drogich ogniw, wystarczy zakupić jakiś używany pakiet od laptopa czy coś podobnego i stąd pozyskać ogniwa...na olx jest tego pełno 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...