Skocz do zawartości

Sterowanie nema 17 analogiem

Pomocna odpowiedź

20 minut temu, marek2025 napisał:

Właśnie z technicznej strony to wiem jak to zrobić, napisanie programu to dla mnie wyzwanie. Sam montarz to sama przyjemność 

A umiesz lutować etc? Jak tak to program mogę Ci napisać...tylko kwestia tego jak wyobrażasz sobie sterowanie tym silnikiem? W sensie kręcisz enkoderem i co?

Przed chwilą, farmaceuta napisał:

A umiesz lutować etc? Jak tak to program mogę Ci napisać...tylko kwestia tego jak wyobrażasz sobie sterowanie tym silnikiem? W sensie kręcisz enkoderem i co?

Lutować potrafię, chcemy żeby analog z dzojstika tego od sony dać do góry to silnik kręci się w prawo, jak w dół to kręci się w lewo 

17 minut temu, farmaceuta napisał:

Ten dzojstik ma być połączony kablem ze sterownikiem silnika??

Dokładnie chyba tak, ma być na kablu około 2-3 m. Silnik obracać się 1/16 kroku to wiem jak ustawić, na sterowniku są małe przełączniki.

Chyba bo nie wiem gdzie te kable do sterownika podpiąć 

36 minut temu, marek2025 napisał:

Chyba bo nie wiem gdzie te kable do sterownika podpiąć 

Powolutku 🤣 to tak nie zadziała...trzeba jeszcze mikrokontroler dokupić i zaprogramować...do dzojstika będzie potrzebny kabel 4-żyłowy i do tego jakieś konektory żeby ten kabel był wypinany...co do podziału kroku w sterowniku silnika to do ustalenia, jak rozumiem teleskop na pokrętło zoomu, musisz sprawdzić ile obrotów można wykonać maksymalnie, i musisz się zastanowić w jakim przedziale czasowym chciałbyś zrobić te obroty...ja myślę żeby tak to zrobić że im większe wychylenie na dzojstiku tym szybciej uzyskujesz zbliżenie

(edytowany)
46 minut temu, farmaceuta napisał:

Powolutku 🤣 to tak nie zadziała...trzeba jeszcze mikrokontroler dokupić i zaprogramować...do dzojstika będzie potrzebny kabel 4-żyłowy i do tego jakieś konektory żeby ten kabel był wypinany...co do podziału kroku w sterowniku silnika to do ustalenia, jak rozumiem teleskop na pokrętło zoomu, musisz sprawdzić ile obrotów można wykonać maksymalnie, i musisz się zastanowić w jakim przedziale czasowym chciałbyś zrobić te obroty...ja myślę żeby tak to zrobić że im większe wychylenie na dzojstiku tym szybciej uzyskujesz zbliżenie

W teleskopie jest przesuwany wysow, przesuwanie bliżej i dalej nie reguluje zbliżenia tylko ustawia ostrość. Za blisko to rozmazane, za daleko to rozmazane, 

Ręcznie można ustawić do około 0.1 mm, a silnikiem z mikrokrokami 1/16 z dokładnością do 0,07mm 

Mam taki programator 

u góry na wyświetlaczu jest ilość kroków na dole ilość powtórzeń, 

W dzojstiku jest analog i 2 przyciski, przyciski ogarnę, z ustawieniem 1/16 kroku 1 powtórzenie. Do precyzyjnej ostrości obrazu.

A analog to tak jak piszesz, im bardziej gałka odchylona tym szybciej obraca silnikiem.

1 obrót śrubą przesuwa wyciąg o około 2 cm. Cały ma około 9 cm. Tak więc nie za szybko aby w 3 sekundy robił 1 obrót.

Mikrokontroler to mam uno i nano arduino

Edytowano przez marek2025
(edytowany)

Znalazłem kod do sterowania dzojstikiem, myślę że to ogarnę, jak się uda napisze na forum na przyszłość dla kogoś 

Edytowano przez marek2025
  • 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...