Skocz do zawartości

Analogowy pomiar objętości nieregularnego zbiornika cieczy na arduino.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, temat wydaję mi sie prosty jak barszcz, a kompletnie nie potrafie się do niego zabrać.

Chciałbym mierzyć zawartość nieregularnego zbiornika przy uzyciu analogowego czujnika ciśnienia i odczytywać wartość w litrach. Zbiornik ma 3m wysokości, z tego co wiem każde 5cm wysokości slupa cieczy, będzie podnosić ciśnienie na jego dnie o około 500Pa. Znalazłem czujniki analogowy taki jak ten :

https://www.conrad.pl/pl/p/czujnik-cisnienia-0-kpa-0-mbar-do-50-kpa-500-mbar-drmod-i2c-pd0b5-b-b-thermo-technik-drmod-i2c-pd0b5-502376.html

Stoje w zerze na samym początku. Samo odczytanie wartości napięcia na wyjsciu czujnika nie powinno byc problemem. Nie mogę wymyślić jak dokonywać kalibracji odczytu. Pierwsze litry, powinny iść liniowo, ale powyżej 150L każde 5cm slupa cieczy to dodatkowo 200L, a przy wysokości 1,5m z kolei kazde 5cm to juz 80L (przykładowo). Fajnie jakbym mógł kalibrować zbiornik w każdej chwili np. miec  możliwosć dolewac po 100L i żeby arduino zapamiętywało, że dane napięcie to 2150L, kolejne to 2250L itd. Nie potrafię znaleźć nigdzie rozwiązania które mnie nakieruje. Z góry dziekuję za pomoc i licze na wyrozumiałość, jestem poczatkujący z Arduino i choć wydaje mi sie ze sprawa powinna byc banalna do wykonania - dla mnie nie jest :D

(edytowany)

co to za ciecz? czujnik przepłacony to już lepiej szukać czegoś na ten wzór (zależy od środowiska w jakim się znajduje)https://www.tme.eu/pl/details/mpx5010dp/czujniki-cisnienia/nxp-freescale/ lub https://tinyurl.com/2re9crbz co do pierwszego (MPX) stosuję z powodzeniem jako pomiar zbiornika wody, należy pamiętać aby okresowo przedmuchać rurkę która jest zanurzona ponieważ ze względu na odgazowanie cieczy może to zafałszować wyniki. Co do matematyki: słup wody będzie wywierał takie samo ciśnienie hydrostatyczne niezależnie od swojej objętości - czyli czy to będzie 1 czy 10mm na 1m zawsze wyjdzie 9,81 kPa (kilopaskala), czyli 0,0981 bar lub około 0,1 bar. Teraz znając wysokość słupa i znając przybliżony kształt zbiornika możesz wyliczyć ile faktycznie tam jest cieczy. To czysta matematyka, raczej nic skomplikowanego.

EDIT jeden z kolegów miał podobny temat 

@Treker wydaje mi się, czy tinyurl nie działa?

Edytowano przez _LM_
9 godzin temu, Przemyslaw001 napisał:

sprawa powinna byc banalna do wykonania

Bo jest

Robisz sobie tabelkę kalibracyjną dolewając do zbiornika po trochu cieczy i mierząc wyjście czujnika.

Na końcu masz w tabeli faktyczny przebieg funkcji stopnia napełnienia.

Potem odczytując czujnik patrzysz w tabelkę jakiej pojemności kalibracyjnej odpowiada odczytana wartość.

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...