Skocz do zawartości

LED x4 szeregowo, 12V, rezystor 18Ω, tranzystor – jak ustala się prąd diod?

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Hej!

Odtwarzam schemat pewnego sygnalizatora optycznego na potrzeby przerobienia go, i urodziło mi się pewne pytanie.
Mam cztery czerwone diody LED połączone w szeregu, anoda pierwszej przyłączona do 12 V DC -> szereg i katoda ostatniej przez tranzystor NPN, finalnie do GND przez rezystor 18 Ω. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić zjawisko, jakie występuje w tym przypadku? Z takich typowych obliczeń rezystora, potrzebnego do ograniczenia prądu, w tym przypadku wychodzą zupełnie inne wartości R (uwzględniając spadek napięcia na diodzie ≈ 2 V i prąd rzędu 20 mA). Jestem przekonany, że tu jest coś na rzeczy z tranzystorami, ale nie mam pojęcia, w jaki sposób to działa, a działa i na symulatorze również. Czy prąd jest "definiowany" przez napięcie B–E/18 Ω? Gdzie się "wytraca" napięcie, które "nie spadło" na diodach?
Proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

W załączeniu przesyłam schemat sygnalizatora (część sterowania LED, pomijam licznik asynchroniczny, bo on w tym przypadku nic nie wnosi).
Przepraszam za jakość, ale tylko takie mam przy sobie foto, a za bardzo mnie to męczy, żeby zwlekać 🙂

schemat1.png

Edytowano przez roodziu

Dziękuję Kolego, dużo mi to wyjaśniło 🙂

Właśnie to mnie najbardziej nurtowało, czy w takim układzie z tranzystorami licząc rezystor dla tego "pakietu" LEDów sugerujemy się stricte spadkiem napięcia na nich odjętym od Vcc i podzielonym przez prąd łańcucha diod, czy właśnie jak wspomniałeś 0,7 V / 18 R. 
Zastanawia mnie, jak się na takie coś wpada, w życiu bym czegoś takiego sam nie wymyślił do sterowania ledami w sposób ciągły i przerywany 😄 

• Lubię! 1

Nic specjalnego, klasyczne źródło prądowe na tranzystorach. Aczkolwiek może wzbudzać zachwyt u początkujących adeptów elektroniki. Jeszcze nie raz takie zobaczysz analizując schematy.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...