Skocz do zawartości

Problem z lutowaniem baterii do padów

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam xiao c6 i chce do dwóch małych padów przylutować dwa małe kabelki, z baterii i mam z tym problem. Posiadam taki Topnik https://thepihut.com/products/flux-pen-future-315-low-residue-no-clean 

Powieliłem cyną pady, ale cyna bardziej kleiła się do lutownicy niż do padòw. Mam na padach trochę cyny, ale jak przykładam grot do cyny to to się jakoś wszystko rozpływa nie mogę przylutować kabla. Nie wiem czego to wina mam jeszcze kalafonie .

Nie wszystko da się zlutować. Lutowanie można wykonać jedynie pomiędzy niektórymi metalami, z odpowiednimi do tego topnikami i w taki sposób aby oba łączone metale miały temperaturę powyżej temperatury topnienia spoiwa. Jeśli jeden metal jest masywny to trudno jest go podgrzać do takiej temperatury. Poza tym (np. przy bateriach i ogniwach) podgrzanie do takiej temperatury uszkodzi ogniwo lub baterię. 

@Preskaler tam są akurat dwa małe pady z uczciwej miedzi na pcb (jak zrozumiałem chodzi o lutowanie kabelków do C6 a nie baterii)...

@Michal88 a podgrzałeś te pady czy próbujesz na zimno? Kapnij topnikiem, podgrzej parę sekund i dopiero daj 5am cynę. Wszystkie XIAO lutują się bez problemu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...