Skocz do zawartości

Moj pierwszy projekt i projekt plytki pcb.

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Czy zamierzasz wykonać tę płytkę jako wielowarstwową? Ścieżki w kolorze ciemnym niebiskim to dolna warstwa płytki. Ścieżki w kolorze czerwonym to górna warstwa płytki. Ścieżki w kolorze różowym to inna warstwa płytki. Inna czyli zapewne warstwa wewnętrzna i płytka będzie wielowarstwowa. Takiej płytki w warunkach domowych raczej nie wykonasz. Natomiast zlecenie jej w firmie wykonującej płytki podniesie koszt jej wykonania. Tą płytkę bez powinno dać się zaprojektować jako jednowarstwową bez przelotek. Wygląda ona jakby ścieżki wytrasował autorouter. Ścieżkę od pola lutowniczego 1 wyświetlacza H1 można odsunąć od pól lutowniczych. Podobnie ścieżkę przy elemencie U2. Płytka może być też nieco mniejsza. Można do niej dodać otwory do mocowania. Brakuje też pól lutowniczych przewlekanych lub złącza do podłączenia przewodów zasilających.

image.thumb.png.8149b729762225f0e1e449cb80415c70.png

Edytowano przez Christophorus
Literówki poprawiłem.
  • Lubię! 1

@Christophorus O problemie z warstwami wiem i go poprawilem bo powinny byc tylko 2 warstwy bo podnosi to bardzo cene na jlcpcb. Tak uzylem autorouter do tego. otwory do mocowania no tak przydalyby sie. co do pol lutowniczych to nigdzie nie moglem znalezc jak je stworzyc w easyeda std dlatego myslalem aby po prostu uzywac usb c do zasilania ale tak moglbym dac zlacze nie pomyslalem o tym napewno to poprawie.

To nie muszą być typowe pola lutownicze. Możesz użyć złącza o dwóch pinach (wyprowadzeniach) z odpowiednim footprintem - elementem płytkowym. Przykładem może być złącze śrubowe z dwoma zaciskami do którego można wygodnie przykręcić przewody zasilające. 

Otwory do montażu płytki na przykład do podstawy lub obudowy szukaj pod hasłem "drill" i "hole". Zobacz np. Mountig_Hole_PAD.

Nie ma potrzeby używania autoroutera w takich prostych płytkach. Jego użycie przynosi najczęściej nieoczekiwane efekty, tak jak tutaj w postaci dodatkowych warstw. Autoroutery nawet w drogich cenowo, komercyjnych programach nie zawsze sobie radzą z trasowaniem ścieżek. Szczególnie gdy są uruchomione z domyślnymi ustawieniach, bez zdefiniowania tak zwanych reguł projektowych lub klas połączeń.

Można też nieco zwiększyć szerokość ścieżek tej płytki.

(edytowany)

Moim zdaniem jeśli chcesz nauczyć się projektować pcb, autorouter to najgorszy wybór. Spróbuj samemu wytrasować połączenia na pewno zrobisz to lepiej od automatu. No i według mnie tę płytkę można zminiaturyzować na przykład umieszczając xiao po drugiej stronie od oleda lub bezpośrednio pod nim. Próbuj i pokaż postępy najlepiej jako choćby screen z programu a nie plik do pobrania 

Edytowano przez _LM_

W zasadzie wiele się nie zmieniło. Te przelotki pod polami lutowniczymi U1 nie wyglądają najlepiej. Jest to dopuszczalne, ale jest też traktowane jako błąd. Miałem nanieść poprawki w projekcie, bo jeden obrazek czasami jest więcej wart niż tysiąc słów. Jednak po założeniu konta w EasyEDA szybko je usunąłem. Nie dla mnie ten program. Coś nie bardzo u mnie działa. Może to wina przeglądarki lub jej rozszerzeń. W każdym razie płytka może być w przybliżeniu o połowę mniejsza niż obecnie.

@Christophorus rozmiar nie za bardzo gra role bo na jlcpcb ceny sa takie same przy rozmiarach do 100x100mm. tym razem nie uzylem tez autorouter tylko samemu polaczylem piny. co do przelotek na U1 moglbym sprobowac poprowadzic polaczenia jakos inaczej.

W końcu pojawił się u mnie jakiś orientacyjny zarys płytki. Wyświetlacz i złącza są na warstwie górnej, moduł esxp32c6 i kondensatory na warstwie dolnej. Jako złącze zasilania wygodniejsze mogą okazać się goldpiny lub złącze USB C. Podobnie ze złączem aht20, które może lepiej zastąpić goldpinami zagiętymi 90 stopni w odniesieniu do powierzchni płytki drukowanej. Powinno to pozwolić na dalsze jej zmniejszenie. Mój projekt należy traktować jako orientacyjny i punkt wyjścia do własnego projektu. Wszystkie ścieżki są na warstwie dolnej.

pcb1.thumb.jpg.858b1d9ab5aaeb30539fdc3418f868e8.jpg   pcb2.thumb.jpg.d4cbf8d5a26be46e353f6a7f5d2a7db4.jpg   pcb3.thumb.jpg.10619eeb887e01c9b9429fceffad03f3.jpg

14 godzin temu, Christophorus napisał:

Jednak po założeniu konta w EasyEDA szybko je usunąłem. Nie dla mnie ten program.

EasyEDA STD jest beznadziejne 😉 

EasyEDA Pro to już zupełnie inna para kaloszy. I znacznie lepsza jest wersja do pobrania niż ta w przeglądarce (w obu przypadkach).

To mój pierwszy projekt z EasyEDA, stąd też pewnie problemy nie tylko z winy programu, ale i przyzwyczajeń z KiCada, DipTrace i Eagle. Spojrzałem raz jeszcze krytycznym okiem na powyższy projekt i trochę go poprawiłem w odniesieniu do pierwszej wersji. Płytka nadal jednowarstwowa.

pcb1.thumb.jpg.4995e45071154cea08f1ff3d502ab5bf.jpg   pcb2.thumb.jpg.c0b105635884fa2938a43b19bf9ee187.jpg   pcb3.thumb.jpg.c4e54d7821a520c9f41534a274be034f.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...